A HVB közleménye ismételt választás kiírásáról az 5. választókerületben



A Helyi Választási Bizottság megállapította, hogy Budapest XIX. kerület 5. sz. egyéni választókerületében, a Fővárosi Bíróság 8.Kpk.46.179/2010/7. sz. és 4.Kpk. 46.180/2010/7. sz. végzése alapján, meg kell ismételni az egyéni képviselő-választást.

Az ügy előzménye, hogy az 5. sz. egyéni választókerületi képviselő-választás eredményét megállapító 2010. október 3. napjára keltezett 224/2010.(X.3.) sz. Helyi Választási Bizottsági (HVB) döntés ellen fellebbezést nyújtott be a Fidesz-KDNP képviseletében Dr. Tarnai Richárd képviselő úr. A Helyi Választási Iroda (HVI) a fellebbezés beérkezését követően, az Fővárosi Választási Iroda megkeresésére, felterjesztette az érintett szavazókörök választási iratait és urnáit a Fővárosi Választási Bizottság részére.

A Fővárosi Választási Bizottság a fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

A jelölő szervezet bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) 250/2010.(X.7.) sz. elutasító döntése ellen. A bíróság a 21. sz. szavazókör felterjesztett urnájában nem találta meg az érvényesnek minősített szavazólapokat, ezért megváltoztatta az FVB elutasító határozatát és elrendelte az 5. sz. egyéni választókerületi képviselő-választás megismétlését.

A HVI a Fővárosi Bíróság megküldött végzéséből szerzett tudomást arról, hogy a 21. sz. szavazókör felterjesztett urnájában nem lelték fel az érvényes szavazatokat. Megállapítást nyert, hogy az érintett szavazókör érvényes szavazólapjait egy másik urnában helyezték el, mely nem került felterjesztésre a Fővárosi Választási Bizottsághoz. A hiba korrigálására - a szabályosan tárolt, de a felterjesztett urnától elkülönítetten kezelt másik szavazóköri urna (mozgóurna) megküldésére - nem volt lehetőség, hiszen a végzés ellen további jogorvoslatnak már nincs helye.

A Fővárosi Bíróság végzése, illetve a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény alapján a Helyi Választási Bizottság 229/2010.(X.18.) határozatával 2010. október 30. (szombat) napjára tűzte ki Budapest XIX. ker. 5. sz. egyéni választókerületében a megismételtetett egyéni képviselő-választást. Az 5. sz. egyéni választókerület és a kompenzációs lista eredménye csak ezt követően véglegesíthető.

A Helyi Választási Bizottság megállapította, hogy az adminisztratív jellegű, de súlyos következményekkel járó hiba okán, sem a helyi választási bizottság, sem az érintett szavazatszámláló bizottságok, sem a helyi választási iroda tagjai esetében nem vélelmezhető választási csalás, az erre vonatkozó híresztelések teljességgel megalapozatlanok.
A hiba okozta sérelmet azonban sem a jó szándék, sem a választásban közreműködő tisztességes emberek munkája nem orvosolhatja.
Ezt a közleményt a HVB a 230/2010. (X.18.) sz. határozatával 5 igen, 1 nem szavazattal fogadta el.

Kispest, 2010. október 18.

Helyi Választási Bizottság  

Megismételt egyéni választókerületi képviselő-választás az 5. számú egyéni választókerületben     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |