A szegények orvosára emlékeztek

2010.02.09.

Születésének 108. évfordulója alkalmából Jáhn Ferencre emlékezett lánya, Jáhn Ágnes, unokája, Deák Jáhn Gábor, valamint az eseményt szervező Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége részéről Fórizs István kerületi elnök és Szonderik Gyula titkár hétfőn a Kispesti Egészségügyi Intézet aulájában. A szegények orvosaként ismert doktor Kispesten élt, több évi börtön után 1944-ben Dachauba hurcolták. 1945-ben hunyt el a koncentrációs táborban.

Dr. Jahn Ferenc nevét utca és emléktábla őrzi a kerületben. 2000-ben a város vezetése és önkormányzata Kispest díszpolgára címet adományozott a mártírhalált halt orvosnak. Szobrát hat évvel ezelőtt helyeztette vissza az önkormányzat eredeti helyére, a Kispesti Egészségügyi Intézet aulájába.

A polgári családból származó Jáhn Ferenc az I. világháborút követően baloldali gondolkodású mérnök bátyja hatására vált nyitottá a szocialista eszmék iránt. Már orvostanhallgatóként bekapcsolódott a Békeegyesület munkájába. 1928-ban került Kispestre, ahol a szegények gyógyítójaként vált ismertté. A következő évben kollégáival megalapította a Szocialista Orvosszervezetet, amelynek titkára lett. Munkás egészségügyi problémákról, higiéniai kérdésekről szerveztek nyilvános ankétokat, előadásokat. Társaival bekapcsolódott az úgynevezett Szocialista Orvosinternacionálé munkájába is. Jáhn itthon és külföldön is számos cikket publikált társadalom-egészségügyi témákról, cikkeit orvosi és társadalomtudományi szakfolyóiratok közölték. Tudományos és közéleti tevékenységét gyakori betegeskedése gátolta, ennek ellenére a 30-as évek derekától ismét aktív szerepet játszott a kispesti szociáldemokrata pártszervezet munkájában: az egyik körzet elnöke lett, majd 1936-ban a városi képviselő-testületbe is beválasztották. Ebben az időben kezdett foglalkozni városszociográfiával is, a kispesti szociográfiai kiállítás nagy visszhangot keltett, a polgármester nyitotta meg, ám rövid idő múlva a belügyminiszter bezáratta. A szélsőjobboldali veszély miatt Jahn doktor a szélesebb összefogás egyik meghatározó alakja lett Kispesten. Ennek következményeként 1940 tavaszán, egy országos letartóztatási hullámban 9 hónap börtönbüntetésre ítélték, kizárták az Orvoskamarából, eltávolították a város képviselő-testületéből. Ennek ellenére az antifasiszta ellenállási mozgalommal megmaradt kapcsolata: hazánk német megszállása után fegyvert és gyógyszert gyűjtött a partizánok számára. 1944 áprilisában elfogták, és szeptemberben a hadbíróság 5 évi fegyházbüntetést szabott ki rá. Novemberben a politikai foglyokat átadták a német hatóságoknak, Jáhn doktor végül Dachauba került. Amíg tehette, orvosként segített fogolytársain, ám tüdeje végül nem bírta ki a megpróbáltatásokat: a kispesti szegények korábbi gyógyítója a tábor felszabadítását követően elhunyt.
(3 kép)
      


iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |