Akadálymentes szociális intézmények

2010.09.08.

Ünnepélyesen is átadták a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat két korszerűsített és akadálymentesített gondozási központját kedden. A munkálatokra közel 30 millió forintot nyert európai uniós pályázaton az önkormányzat. Ősszel újabb gondozási központ modernizálási munkálatai kezdődnek el ugyancsak uniós pályázati siker eredményeképpen.

A Lila Akác Gondozási Központ keddi átadó ünnepségén a vendégeket köszöntő Balázs Piroska intézményvezető után Gajda Péter polgármester elmondta: „a 2006-os polgármesteri programomban azt ígértem, hogy pályázatok útján is tovább bővítjük a kerület fejlesztési forrásait. Most egy újabb uniós pályázatból megvalósított beruházás helyszínén vagyunk, a siker eredményeképpen a központokban kulturáltabb körülmények fogadhatják a jövőben a kerületi nyugdíjasokat”. A polgármester hozzátette, ebben az évben a kerület öt gondozási központja közül három újul meg.
(11 kép)
     
A József Attila utcai Zöld Diófa (korábban V.) Gondozási Központban, valamint az Ady Endre úti Lila Akác (korábban III.) Gondozási Központban is nyár elején kezdődtek el a munkálatok. Vinczek György alpolgármester a kispest.hu-nak elmondta, mindkét beruházás célja az volt, hogy a szociális alapellátások valamennyi fogyatékossági csoport számára akadálymentesen elérhetővé váljanak. A korszerűsítések eredményeképpen akadálymentesítették az intézmények mellékhelyiségeit és a fürdőit, rámpákat építettek a bejáratokhoz – a Zöld Diófában az udvari kijárathoz is –, valamint a Lila Akácban a bejárati lépcső mögött a mozgássérültek részére már felvonó is működik ezentúl. A korszerűsítések során több ajtót is kiszélesítettek, valamint látássérültek részére nagyméretű feliratokat és Braille-írásos információs táblákat helyeztek el. A hallássérültek számára a Zöld Diófa aulájában és a Lila Akác nagytermében indukciós hangerősítőt is telepítettek.
(8 kép)
      
Megtudtuk, legközelebb a Corvin körúti Wekerlei Gondozási Központban is felújítások kezdődnek. Az idei őszi munkákra szintén több milliós európai uniós támogatást nyert el a kerület. A komplex beruházás a teljes akadálymentesítés és épületgépészeti rekonstrukció mellett a szolgáltatások bővítésére és az udvar felújítására is kiterjed majd.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |