Akadálymentes Városháza

2011.12.29.

Tovább nyitott a lakosság felé az önkormányzat: a kerületben élők egyenlő eséllyel, akadálymentesen tudják ügyeiket intézni a jövőben. Év végére ugyanis átépült a Polgármesteri Hivatal: könnyebbé vált megközelítése és a belső közlekedés is az épületben. A teljes, építészeti és infokommunikációs akadálymentesítést több mint 13,5 millió forint európai uniós pályázati támogatásból végeztette el az önkormányzat.

Kerekes székkel vagy babakocsival egy új, kevésbé meredek feljárón is megközelíthető már a Polgármesteri Hivatal. A látásukban korlátozott embereket vezető sáv segíti, hogy a főbejárathoz jussanak. A kapu kisebb nyomásra önműködően nyílik és zárul. A recepciós pultot úgy építették át, hogy egyik részén a kerekes székkel érkező ügyfél számára is elérhető legyen. A földszinten akadálymentes mosdót is kialakítottak.

Az ügyfeleket jól olvasható, jelzésekkel, ikonokkal ellátott speciális táblák tájékoztatják. Az ügyfélfogadó helyiségeket átépítették – az irodák neveit Braille-írásal is feltüntették –, szélesítették az ajtókereteket, külön egyablakos ügyfélfogadót is létrehoztak, ahol úgy helyezték el a székeket, asztalokat és az egyéb berendezési tárgyakat, hogy a kerekes székkel közlekedők is jól tudják használni. A látás- és hallássérült emberek számára speciális technikai eszközöket építettek be. Az év elején a honlapot is akadálymentesítik. A teljes, építészeti és infokommunikációs átalakítás eredményeként mindenki egyenlő eséllyel fér hozzá a közszolgáltatásokhoz, s ez javít a fogyatékkal élő emberek életminőségén, segíti az idős, beteg embereket és a kismamákat.
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |