Átadták a megújult Kós Károly teret

2010.09.03.

Több év előkészítő munka után tegnap ünnepélyes keretek között átadták a megújult Kós Károly teret, Kispest legnagyobb közparkját. A teret, valamint a Munkás Szent József templomot, a Gyermekházat és a Gutenberg téri piacot sikeres európai uniós pályázat eredményeként csaknem 1 milliárd forintos beruházás keretében idén újítatta fel az önkormányzat.

Az átadó ünnepségen – a teret birtokba vevő több száz kerületi jelenlétében – Gajda Péter polgármester, Nagy Tamás, a Wekerle Társaskör Egyesület (WTE) elnöke, valamint Tercsi Zoltán esperes mondott beszédet. A rendezvényen dr. Tarnai Richárd, Kispest országgyűlési képviselője mellett az önkormányzat számos tagja is részt vett.

Gajda Péter polgármester hangsúlyozta, az itt élők, az egyház, a civil szervezet és az önkormányzat közösen érték el azt a sikert, melynek eredménye a megújult tér. Elmondta, az idén februárban indult beruházás során mintegy 500 millió forintot költöttek a tér teljes megújítására. Hozzátette, az uniós pályázat utolsó elemeként, várhatóan szeptember végén adják át a nagyközönségnek a teljesen megújult és átépült Gyermekházat is. Nagy Tamás WTE-elnök a civil szervezet céljait elevenítette fel beszédében, majd hangsúlyozta, jól együtt tudott működni az önkormányzat és a civil szervezet. Tercsi Zoltán esperes a plébánia nevében mondott köszönetet, s külön kiemelte, hogy a felújítás eredményeképpen a templom eredeti szépsége bontakozik ki.

Az ünnepségen a Zenapavilonban a Kispesti Művészeti Iskola szalonzenakara adott koncertet Taligás Lajos vezényletével.

Wekerletelep főterének rekonstrukciója február elején kezdődött. Őszre megújult a teret övező járda és kerítés, a parkban és a téren kandelábereket helyeztek ki. A Wekerle-szobor környékén kis teret alakítottak ki szökőkúttal. Kicserélték a parkbútorokat, térfigyelő kamerákat szereltek fel. A kisgyerekek játszóterét korszerűsítették, mellette műanyag borítású focipályát alakítottak ki, és közvécét építettek a szánkózódombba. A tér szemben lévő részén új játszóteret és műfüves focipályát alakítottak ki a nagyobb gyerekek számára. Az Életfa tere mellett Kós Károly elképzelései szerint valósult meg a Zenepavilon. A tér teljes zöldfelülete megújult, anélkül, hogy mérete csökkent volna.

A Közép-Magyarországi Operatív Program Budapesti kerületi központok fejlesztése elnevezésű kiírására 2008 júniusában nyújtott be pályázatot az önkormányzat konzorciumi partnereivel, a Wekerlei Társaskör Egyesülettel és a Wekerletelepi Munkás Szent József Plébániával. A Wekerle, ahol értéket őriz az idő elnevezésű pályázat több, mint 700 millió forint támogatást kapott az Európai Uniótól. 
(16 kép)
   
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |