Befejeződött a wekerlei könyvtár informatikai fejlesztése

2011.12.14.

Lezárult a könyvtár informatikai fejlesztését célzó és az olvasáskultúrát népszerűsítő Tágra nyílt ajtó – Tudásdepó-Expressz Wekerlén elnevezésű program a Wekerlei Kultúrházban. A 12 hónapos projekt megvalósítására mintegy 20 millió forint európai uniós forrást nyert az önkormányzat. Új számítógépeket, bútorokat kapott a könyvtár, elektronikus adatbázist hoznak létre, kétnyelvű honlapot készítettek, rendezvényeket szerveztek.

A mai projektzárón Gajda Péter polgármester köszönte meg az intézmény dolgozóinak és a programban dolgozóknak a magas színvonalú munkát. Hangsúlyozta, reméli, még többen forgatják majd a 4500 könyvet, amelyek a digitalizálás és a népszerűsítő kampány révén könnyebben elérhetővé váltak.

A projekt részleteit Szabó Mária igazgató ismertette a hallgatósággal. Több mint 20 millió forint európai uniós forrásból az év elején indult a Tágra nyílt ajtó – Tudásdepó-Expressz Wekerlén elnevezésű, a Wekerlei Kultúrház könyvtárát és az olvasáskultúrát népszerűsítő program. Az intézménnyel a Kós Károly Általános Iskola, a Fővárosi Önkormányzat Hungária Átmeneti Gyermekotthona és Általános Iskolája, valamint a Wekerlei Társaskör Egyesület működött közre a pályázat megvalósításában.

Tisztán uniós forrásból, önkormányzati támogatás nélkül végezték el a fejlesztéseket. Mostantól az olvasók három számítógépen internetezhetnek a könyvtárban. A 4500 kötetes könyvállomány adatait számítógépre vitték, így az olvasók már könnyebben elérik a köteteket. Az új vonalkódos rendszerrel gyorsabb lett a kölcsönzés. Saját kétnyelvű – magyar-angol – honlapot hoztak létre, amelyen elérhető az adatbázis, információk olvashatók a könyvtárról, lehetőség van könyvek előjegyzésére, a kölcsönzés meghosszabbítására, újdonságok bemutatására, és olvasható rajta Wekerletelep rövid története is. Külön gyermekszekciót is kialakítottak programokkal és pályázatokkal.

A pályázatban vállalt tíz könyvtári óra helyett tizenhetet tartottak a Kós iskola és a Hungária iskola tanulóinak. Ezeken a diákok megismerkedhettek többek között a könyvtár használatával, rendjével, a könyvtári állománnyal, a könyv részeivel, valamint a farsangi népszokásokkal, a húsvéti ünnepkörrel és a népmesékkel.

Rendeztek tíz olvasáskultúra-népszerűsítő programot is: január 22-én a Magyar Kultúra Napján, február 12-én a zöld szombaton a könyvek jegyében, április 2-án a Gyermekkönyvek nemzetközi napja alkalmából, május 21-22-én a Wekerlei Székelykapu Napok keretében, szeptember 17-én a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény részeként, október 1-jén a Népmese napja alkalmából. Október 21-én Lackfi János író-költő, november 11-én Nógrádi Gábor író volt a vendég, november 12-én Csillagászati Napot, november 19-én télváró zöld szombatot tartottak.

Szabó Mária elmondta, a projekt sikeres volt, az eredmények túlmutatnak várakozásaikon, hiszen idén mintegy tíz százalékkal nőtt a könyvtárba beiratkozók száma. Megtudtuk, hogy a népszerűsítő program tovább folytatódik: lesznek rendhagyó órák, és egyéb színes programok is. A könyvtár előtti „mindenki könyvespolcát” valóban mindenki használhatja: elvehet róla, de fel is tehet rá könyvet a hamarosan induló „Végy egy könyvet, tégy egy könyvet” program keretében.
(5 kép)
   

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |