Roma ügyekről tartottak fórumot a Kaszinóban

2004.01.18.

Lakossági fórummal egybekötött közmeghallgatást tartott múlt pénteken a kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat a Kispesti Kaszinóban. A nyilvános fórumon a kisebbségi önkormányzat vezetője, valamint a kerület szociális területein dolgozó szakemberei számoltak be éves munkájukról, és válaszoltak a kérdésekre.

Az évenként megtartott közmeghallgatás legfontosabb célja, hogy az érintettek javítsanak a kispesti cigányság helyzetén. Csonka Gábor a Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője, egyben a fórum levezető elnöke kiemelten szólt a kerületben jól működő tanulmányi ösztöndíj rendszerről, amelynek keretében idén 37 általános iskolást, 19 középiskolást és 9 felsőoktatási intézményben tanuló roma származású diákot tudott támogatni az önkormányzat. A több száz jelentkező közül a hármas tanulmányi átlagot elérő, rászoruló roma tanulóknak nyújtanak havonta anyagi segítséget. Az elnök hangsúlyozta: az összeg ugyan nem túl magas, azonban feltétlenül tanulásra ösztönzi a gyerekeket.

Ugyancsak a tanulás jelentőségét emelte ki beszédében Vinczek György alpolgármester is, aki elmondta: a romák számára csakis az iskolán keresztül vezet az út a jelenleginél nagyobb arányú foglalkoztatás megvalósításáig.

Szecsődi Gábortól , az Omega Kht. vezetőjétől a hallgatóság megtudhatta: jelenleg az önkormányzati cég létszámát 80-90 százalékban roma származású dolgozók adják. Szeifert Ferencné a polgármesteri hivatal szociális irodájának vezetője és Lőrinczi György , a Szociális Bizottság elnöke az irodához, valamint a bizottsághoz benyújtott kérelmek, formanyomtatványok pontos kitöltésére hívta fel a figyelmet. Vighné Vincze Erzsébet , a Kispesti Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat igazgatója, valamint Kökényessy Györgyné , a Vöröskereszt Dél-pesti Régiójának vezetője a kerületi intézmények szociális szolgáltatásairól tájékoztatta a jelenlévőket.

Dr. Baranyi József , a XIX. kerületi rendőrkapitányság nemrégiben kinevezett vezetője hangsúlyozta: a rendőrség nem tesz, és nem is tehet különbséget bűnügy és bűnügy között, csakúgy, mint gyanúsított és gyanúsított között sem.

A közmeghallgatás második felében leginkább személyes problémákra vártak válaszokat a fórum résztvevői.

 

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |