Csak a 42-es villamosnak lesz vasúti aluljárója

2011.10.06.

A kerület idén is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz. A mai testületi ülésen a 42-es villamos vonalának meghosszabbításához kapcsolódó vasúti aluljáró tervéről is határoztak a képviselők.

A 42-es villamos vonalán a lajosmizsei vasútvonal és az Ady Endre út kereszteződésének kiépítésére a testület a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) azt az elképzelését támogatta, amely szerint a csomópontban csak a villamosforgalom számra alakítanak ki aluljárót. A teljes projektről szóló BKK-összefoglaló szerint "a közúti forgalom az átadás után kialakuló forgalmi tapasztalatok alapján, illetve az ezek után meghozott döntést követően, szabályozottan beengedhető az aluljáróba." Ez az építkezés egyik jelentős állomása lesz a mintegy 15 milliárd forint beruházási költségű fővárosi tervnek, amelynek eredményeképpen a 42-es villamos egészen a Gloriett lakótelepig járhat majd. Kispestet a Határ út és a Tulipán utca közötti szakasz teljes felújítása érinti, több közbeeső csomópontot lámpás kereszteződéssé alakítanak át. Új vonalszakasz a Tulipán utca és a Gloriett lakótelep között épül 2,7 km hosszan a Puskás Ferenc utca – Csapó utca – Barta Lajos utca – Kinizsi utca – Margó Tivadar utca nyomvonalon. A két szakaszból álló projekt a tervek szerint 2014-2020 között valósul meg. A napirend kapcsán Gajda Péter polgármester az előnyöket említette – villamospálya felújítása, lámpás csomópontok kialakítása –, hozzátéve, lehet, hogy a BKK verziójával elkerülhető lesz a forgalom növekedése. Kijelentette, támogat minden olyan projektet, ami a kerület fejlődését szolgálja, különösen, ha az olyan fővárosi feladat, mint az Ady Endre út régen várt felújítása sem marad el.

Döntöttek a képviselők, az önkormányzat idén is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz. Kispest 2000 óta segíti a felsőfokú tanulmányokat kezdő, illetve végző hátrányos helyzetű főiskolai és egyetemi hallgatókat: összesen hatmillió forint támogatást biztosít számukra. Az idei központi pályázati kiírás csúszott, ezért a határidők is kitolódtak: az A (felsőoktatási intézményben tanulók) és B ( felsőfokú tanulmányokat kezdők) típusú pályázatokat november 14-ig adhatják be jelentkezők. A képviselő-testület támogatta Mihály András, a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnökének módosító javaslatát, és eltörölte a pályázat feltételeként tavaly bevezetett 80 ezer forintos jövedelemhatárt.
(9 kép)
    
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |