Diákszínjátszók találkoztak

2010.03.28.

A Színházi Világnaphoz kapcsolódóan, hagyományteremtő szándékkal rendezett diákszínjátszó fesztivált a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium pénteken. Az ötlet az iskola tavalyi 90 éves évfordulós ünnepségein merült fel. Első alkalommal a kispesti középiskolák színjátszó csoportjai találkoztak, és mutatták be irodalmi összeállításaikat és darabjaikat a közönségnek a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO) színháztermében.

A Deák gimnázium első, a Színházi Világnap alkalmából rendezett színjátszó fesztiválján eredetileg öt kispesti és egy vidéki középiskolai színjátszó csoportja mutatkozott volna be színjátszó fesztiválon, végül három produkciót láthattak a nézők péntek délután a KMO színpadán. Szervezési problémák és betegség miatt a Waldorf és a Trefort, valamint a dunaújvárosi Bánki ifjú színjátszói nem tudtak fellépni.

A fesztivált megnyitó polgármester azt mondta, örül a szándéknak, mert ösztönzi a kerület középfokú oktatási intézményeinek tanárait és diákjait, hogy olyan új közösségi alkalmat találjanak, amikor találkozhatnak egymással. Gajda Péter megígérte, az önkormányzat támogatni fogja a törekvést, hogy hagyománnyá válhasson.

A diákokból és tanárokból álló közönség először a Ganz Ábrahám Kéttannyelvű Gyakorló Középiskola és Szakiskola diákjainak előadásában magyar szerzők írásaiból láthatott irodalmi válogatást Anyanyelvünk: magyar címmel. Másodikként a Deák gimnázium színjátszói léptek színpadra Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című művéből készült összeállítással. A programot a Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium zárta: a diákok Alberto Miralles Rendőrőrs a nőkért című vidám jelenetét mutatta be. A programot improvizációs játék, Beugró zárta kiválasztott szereplőkkel.

A Deák gimnáziumban évek óta sikeresen működik színjátszó kör, a mostani tanévben Tallós Andrea és Pomlényi Attila irányításával. A kerületi fesztivál ötlete a tavalyi 90 éves évforduló ünnepségeihez kapcsolódik, és a kört vezető Tallós Andreától származik.
(9 kép)
      

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |