Egyiptomi kaland Wekerletelepen

2011.10.10.

Az ókori Egyiptom világát idézte meg a Wekerlei Kultúrház szombat délutáni rendezvénye. Az Egyiptomi napon a régi egyiptomiak vallási életéről, háborúiról, fegyvereiről, szépségápolási titkairól is képet kaphattak az érdeklődők. A gyerekek ókori társasjátékokat játszhattak és kézműveskedhettek.

Aly el-Hefny, az Egyiptomi Arab Köztársaság nagykövete megnyitójában a két ország közötti hídnak nevezte az Egyiptomi napot. Olyan rendezvénynek, amely az egyiptomi kultúra jobbmegértését segíti. Kispest országgyűlési képviselője köszöntőjében azt mondta, hogy a több ezer éves múlt és a máig élő hagyományok, valamint a család és a gyerekek tisztelete jelenti a szimpátiát Egyiptom felé. Dr. Tarnai Richárd hangsúlyozta, fontos, hogy a gyerekek ne csak könyvekből ismerjék meg Egyiptomot, hanem előadásokon és játékokon keresztül. A megnyitót követően Vinczek György alpolgármester és Szabó Mária, a Wekerlei Kultúrház igazgatója kispesti kiadványokkal ajándékozták meg a nagykövetet.

Az Egyiptomi nap programjai több helyszínen zajlottak. Az aulában Dinnyési János papiruszait nézhették meg a látogatók (ezeket a hónap végéig még láthatják az intézmény vendégei). A vitrinben a nyári kulturális kalandozások szakkörön készült munkákat állította ki a kultúrház. Az Élet Házában – amely eredetileg az egyiptomi tudósképzés intézménye volt – a nap szakmai koordinátora és vezetője, Kiss Enikő egyiptológus tartott filmvetítéssel egybekötött előadásokat az egyiptomi állatokról, a mumifkálásról, valamint az egyiptomi fegyverekről és háborúkról. Az Élvezet Házában társasjátékok várták a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket, eredeti híján mai szabályokkal. A Tekercs Házában – ez a könyvtár elnevezése volt – hieroglif nyomda működött, s az egyiptomi állatábrázolást gyakorolhatták a gyerekek. Az Örökkévalóság Házában UV-érzékeny festékkel készített papiruszokat lehetett látni. A Cleopátra szépségszigeten pedig egyiptomi szemfestésre lehetett jelentkezni.
(22 kép)
   
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |