Elfogadták a Civil Koncepciót

2007.10.17.


Keddi ülésén a képviselő-testület egyebek mellett tárgyalt a Wekerle-telep centenáriumi ünnepségeinek tervéről, a Civil Koncepcióról, valamint a kerületi stroke-betegek ellátásának kérdéséről.

Első napirendként az egészségügyi alapellátás körzethatárainak módosításáról döntött a testület. A változást – a fogorvosi körzetek számának csökkentését és az egyik praxishoz tartozó terület felosztását – a 18 év feletti lakosság számának csökkenése indokolta.

Elfogadták a képviselők a kerület Civil Koncepcióját. Gajda Péter polgármester bevezetőjében elmondta: már a civil szervezetekkel tartott év eleji találkozóján felmerült az igény, hogy szabályozott keretek között működjenek együtt a civilek az önkormányzattal. Az elkészült koncepció ehhez teremt hátteret. Dr. Balogh Pál hangsúlyozta: a dokumentum lehetőséget biztosít a civil szférának, hogy tovább erősödjön. A párbeszéd egyik fontos eleme lesz a Kispesti Civil Fórum, amelyet évente kétszer hív össze a polgármester.

Több egyesület és intézmény munkájáról szóló tájékoztatót is tárgyalt a testület. Elfogadták az U-19 Közalapítvány tavalyi, valamint a kerületi közművelődési intézmények és az Omega Kht. idei tevékenységéről szóló beszámolókat.

Napirendre került a Wekerle-telep centenáriumi ünnepségeinek terve: a kerületrész 2008-ban ünnepli 100 éves évfordulóját. Az elképzelés két részből áll: a telep – kiemelten a Kós Károly tér – szebbé tételéből és kulturális programsorozat megrendezéséből.

Hatékonyan működik a Kispesti Uszoda beléptető rendszere – derült ki Lángi Gábor igazgató tapasztalatokat összegző beszámolójából. A tavasszal kiépített kapuknak is köszönhetően a sportintézmény bevétele növekedett.

A testület tudomásul vette a polgármester tájékoztatóját a kispesti stroke-betegek ellátásának ügyében tett lépésekről. Ismeretes, a szakminisztérium ez év áprilisi határozata a kistarcsai kórház feladatává tette a kerületi stroke-betegek ellátását. (Korábban a Szent István Kórházban kezelték őket.) A képviselő-testület júniusi ülésén hatalmazta fel a polgármestert, hogy kezdjen tárgyalásokat az egészségügyi miniszterrel és a főpolgármesterrel: a kerületi betegeket ne a távoli kórházba, hanem egy közelebbibe szállítsák. Az egyeztetések eredményeképpen a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház átvállalná a kispesti betegek ellátását. A változtatáshoz a két kórház fenntartója – a Fővárosi és a Pest Megyei Közgyűlés –, valamint a minisztérium megállapodása szükséges. A képviselők felhatalmazták a polgármestert, hogy a szükséges intézkedéseket tegye meg.

       
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |