Esély a Hattyú Park-építkezés befejezésére

2008.01.30.


A tegnapi rendkívüli testületi ülésen a képviselők felhatalmazták a polgármestert, hogy módosítsa az Ady Endre út 97-99. alatti ingatlanra (Hattyú Park) vonatkozó 2005-ös adásvételi szerződést a tulajdonos Hattyú Park Ingatlanforgalmazó Kft.-vel. A változás értelmében a kft. 60 millió forint + áfa kifizetésével váltja ki 96 milliós értékű tartozását. Az ingatlant a cégtől megvásárolni szándékozó FirstFund Közép-Európai Befektetési Alapkezelő Zrt. csak akkor tudja vállalni az időközben leállt projekt befejezését, ha ez a feltétel teljesül.

A 2005-ös szerződés megkötésekor a 192,8 millió forint + áfa vételár felét a vevő kifizette az önkormányzatnak. A fennmaradó résszel kapcsolatban úgy állapodtak meg, hogy a Hattyú Park Kft. (a BALUSZTRÁD Kivitelező Zrt. projektcége) a beruházás során felépítendő épületekben üzlethelyiségeket, lakásokat és gépkocsi beállókat ad a kerület tulajdonába, s ezek árát beszámítják a vételárhátralék összegébe. A cég beépítési kötelezettsége biztosítására a felek 5 éves időtartamra visszavásárlási jogot állapítottak meg az önkormányzat javára. A hátralék kiegyenlítése érdekében 2006. április 19-én adásvételi előszerződést kötöttek a II. ütemben (2007 végéig) felépülő ingatlanokra, és megállapodtak, hogy 2008. január 22-én véglegesítik a szerződést. A generálkivitelező BALLUSZTRÁD Rt. készfizető kezességet vállalt az önkormányzatnak járó kötelezettségek teljesítésére.

A BALLUSZTRÁD 2006. őszén csődeljárást kezdeményezett maga ellen, a hitelezők pedig a társasággal szemben indítottak felszámolási eljárást, ami azóta is folyamatban van. A Hattyú Park építése abbamaradt. Az azonos nevű kft.-vel szemben tehát lejárt követelése keletkezett az önkormányzatnak. Az ingatlan tulajdoni lapján 3,3 milliárd forint erejéig az MKB Bank NyRt. javára keretbiztosítási jelzálog is be van jegyezve. A pénzintézet kilátásba helyezte, ha záros határidőn belül nem találnak új befektetőt, megindítják a felszámolási eljárást a jelenlegi tulajdonos Hattyú Park Kft.-vel szemben. Ez az önkormányzat számára az anyagi veszteség mellett azzal is járna, hogy a projekt meghiúsul, s a befejezetlen építkezés tovább rontja a városképet. Az új befektető megjelenésével ennek veszélye elhárulhat, ám a FirstFund Közép-Európai Befektetési Alapkezelő Zrt. akkor vállalja a projekt befejezését legkésőbb 2009. december 31-ig, ha tehermentesen tud tulajdont szerezni.

A testületi döntéssel kapcsolatban – a szavazásról vagyonvesztésre hivatkozva kivonult a Fidesz-frakció – a polgármester elmondta: a telek annak idején mintegy 58 millió forintért lett az önkormányzaté, a 2005-ös eladáskor pedig a vevő már kifizette a vételár felét. A január 31-ig élő ajánlat előnyös a kerület számára, hiszen szabadon felhasználható pénzkerethez jut az önkormányzat, ráadásul esély van rá, hogy befejeződjön az építkezés, és megszűnjön az évek óta tátongó gödör az Ady Endre úti telken – tette hozzá Gajda Péter.
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |