Évet zárt a képviselő-testület

2007.12.19.


Az év utolsó testületi ülésének első napirendjeként a kispesti rendőrkapitányság új vezetőjéről tárgyaltak a képviselők: a testület egyetértett dr. Mittó Gábor alezredes kinevezésével. A polgármester, valamint a testületet alkotó frakciók vezetői megköszönték az eddigi rendőri vezetőnek a kerület jobb közbiztonságért végzett munkáját. Dr. Baranyi József alezredest januártól az újpesti kapitányság élére nevezte ki Budapest rendőrfőkapitánya.

Módosult a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzata, a változások a hivatalban működő irodák feladatköreit érintik. Többek között – feladatainak változása miatt – Városüzemeltetési és Közbiztonsági Irodára változik az eddigi Városgazdálkodási Iroda elnevezése, valamint két új iroda létrehozásáról is döntöttek a képviselők. A Zöldprogram Iroda a nevében is szereplő program előkészítését, szervezését és végrehajtását, míg a Társadalmi Kapcsolatok Irodája civil- és lakossági feladatokat és pályázatok előkészítését fogja végezni.

„Zöld Kispestért” polgármesteri díjat alapított a testület. Az új elismerésről a polgármester elmondta, a kerület lakóit szeretnék ösztönözni vele azért, hogy tisztábbak legyenek a kispesti közterületek. Az évente adományozható díjjal azoknak a magánszemélyeknek, civil szervezeteknek és társasházi lakóközösségnek a munkáját ismerhetik el, akik aktívan részt vállaltak a környezet minőségének javításában, a zöldfelületek, a természeti értékek megóvásában vagy kezdeményezéseik, programjaik a környezetvédelem területén példaértékűek lehetnek.

A kerületi „Zöldprogram” részeként szigorította a testület a közterületek rendjéről és tisztaságáról szóló rendeletet. Mostantól szabálysértést követ el, és 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a közterületet beszennyezi, engedély nélkül rak le szemetet vagy közterületen lévő tárgyakat, növényeket megrongál.

A testület keddi döntését követően jövőre változik a telekadó és építményadó összege: a telekadó évi mértéke 240 Ft/nm, míg az építményadó 935 Ft/nm lesz. Módosult az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről szóló rendelet is, a szociális helyzet alapján bérbe adott lakások bérleti díjai 15 százalékkal emelkednek. Kispesten a többi fővárosi kerülethez képest rendkívül alacsonyak a bérleti díjak, melyek az elmúlt négy év során nem változtak – indokolta az emelés szükségességét Gajda Péter.

Non-profit gazdasági társasággá alakul az Omega Kht., mivel a gazdasági társaságokról szóló törvény 2009. július 1-jei hatállyal törli a közhasznú társaságok intézményét. A társaság az Omega Kht. jogutódjaként fog működni.

Közterületek reklámgazdai tevékenységére kiírandó közbeszerzésről döntöttek a képviselők. Kispest közterületein a reklám területén jelenleg „kaotikus állapotok uralkodnak”, minőségi javulást, hatékonyabb szervezést és egységes reklámarculat kidolgozását tesz majd lehetővé az új tevékenység – fogalmaz az előterjesztés indoklása.

Programtervet fogadott el a testület Wekerle-telep centenáriumára. A rendezvénysorozat céljaként a nyilvánosság figyelmének felkeltését jelölték meg a képviselők. Nagy Tamás, a Wekerlei Társaskör Egyesület elnöke elmondta, a programtervben azok a kiadványok, programok és fejlesztések szerepelnek, melyeket részben vagy egészben az önkormányzat finanszíroz. Hozzátette, ezen kívül még sok más program is lesz, melyek megvalósításához szponzori és pályázati segítséget, valamint ötleteket is várnak.

Aktualizálták a képviselők a 2005-ben készített szolgáltatástervezési koncepciót. A felülvizsgálatot kétévente szükséges elvégezni, a mostani munka a szociális területet és a kapcsolódó ágazatokat – egészségügy, oktatás, foglalkoztatáspolitika – értékeli, valamint a következő két évre fogalmazza meg a feladatokat.

Kilenc fővel emelte a kerületi „utazó” – vagyis intézményekhez kijáró – gyógypedagógusok létszámát a testület. A pedagógusok a sajátos nevelési igényű tanulók különleges gondozásában vesznek részt. A létszámemelést a Kincsesház Általános Iskola megszűnése indokolta.

Utolsó napirendként dr. Fried Miklós a Kőbánya-Kispest metróvégállomás és környékére tervezett beruházással kapcsolatos önálló képviselői indítványát tárgyalták a képviselők. A testület úgy döntött, januári ülésükre tájékoztatást kérnek a beruházótól a fejlesztés jelenlegi helyzetéről.

           
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |