Finisben a Kós Károly tér felújítása

2010.08.17.

A határidő előtt két héttel, hétfőn megtörtént a Kós Károly tér műszaki átadása: az utolsó simításokat a következő napokban végzik el a kivitelezők. Kispest legnagyobb közparkja a hónap végén nyílik meg a lakosság előtt. A teret, valamint a Munkás Szent József templomot, a Wekerlei Gyermekházat és a Gutenberg téri piacot sikeres európai uniós pályázat eredményeként csaknem 1 milliárd forintos beruházás keretében újítatta fel az önkormányzat.

Hétfő délelőtt a tervezők és kivitelezők, valamint Gyulai István kerületi főépítész, Krivda László beruházási szakértő és a Wekerle, ahol értéket őriz az idő elnevezésű uniós támogatású beruházás projektmenedzseri feladatait ellátó Kispest Városfejlesztési és Üzemeltetési Kft. ügyvezetője jelenlétében zajlott le a Kós Károly tér műszaki átadása. (A Zöldprogram Iroda, illetve a Városüzemeltetési és Közbiztonsági Iroda részéről már korábban megtörtént a bejárás.) Este a téren belüli és kívüli világítás, valamint a Kós-kapu, a szökőkút, a Kós-szobor, illetve a körülötte lévő kisplasztikák és a Wekerle-szobor díszkivilágításának próbaüzeme került sorra. Albert Ágota, a Kispest Kft. ügyvezetője a honlapnak elmondta, a felújítás két héttel a határidő előtt befejeződött, a jogszabály szerint a kivitelezőknek augusztus 25-ig kell pótolniuk az apróbb hiányosságokat, illetve javítaniuk az esztétikai hibákat.

Wekerletelep főterének rekonstrukciója február elején kezdődött. Mostanra megújult a teret övező járda és kerítés, a parkban és a téren kandelábereket helyeztek ki. A Wekerle-szobor környékén kis teret alakítottak ki szökőkúttal. Kicserélték a parkbútorokat, térfigyelő kamerákat szereltek fel. A kisgyerekek játszóterét korszerűsítették, mellette műanyag borítású focipályát alakítottak ki és közvécét építettek a szánkózódombba. A tér szemben lévő részén új játszóteret és műfüves focipályát alakítottak ki a nagyobb gyerekek számára. Az Életfa tere mellett Kós Károly elképzelései szerint valósult meg a Zenepavilon. A tér teljes zöldfelülete megújult, anélkül, hogy mérete csökkent volna.

„Nagyon örülök, hogy a tervezett határidő előtt elkészült a tér. Úgy gondolom, Kispest legnagyobb közparkja Budapest egyik legszebb közterületévé vált” – mondta el a kispest.hu-nak a kerület polgármestere. Gajda Péter hozzátette, augusztus végén a nagyközönség is birtokba veheti a megszépült és megújult teret.

A Közép-Magyarországi Operatív Program Budapesti kerületi központok fejlesztése elnevezésű kiírására 2008 júniusában nyújtott be pályázatot az önkormányzat konzorciumi partnereivel, a Wekerlei Társaskör Egyesülettel és a Wekerletelepi Munkás Szent József Plébániával. A pályázat több mint 700 millió forint támogatást kapott az Európai Uniótól. A Wekerle, ahol értéket őriz az idő elnevezésű projekt keretében már kicserélték a Gutenberg téri piac elárusító pavilonjait, és elkészült a Wekerlei Gyermekház, valamint a Munkás Szent József templom homlokzatának felújítása is. A munka a Kós Károly tér rekonstrukciójának befejezésével zárul.
(23 kép)
      

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |