Helyi egyéni önkormányzati képviselők jelölése és választása

2006.08.28.


Tisztelt Választópolgárok!

Az október 1-jére (vasárnap) kitűzött helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a kisebbségek önkormányzati képviselők 6 órától 19 óráig tart.

HELYI EGYÉNI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK JELÖLÉSE ÉS VÁLASZTÁSA
Kerületünkben 16 egyéni választókerületi mandátum kerül kiosztásra. Képviselő jelölt az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1%-a jelöltnek ajánlott.

A választópolgárok a szavazólapon ABC sorrendben szereplő jelöltekre szavazhatnak, ahol a jelölt neve szerepel, hogy mely párt, vagy civil szervezet támogatja, vagy a független jelölés ténye. Minden választópolgárnak egy szavazata van. Mivel a választás egy fordulós az a jelölt szerzi meg a mandátumot, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.

KOMPENZÁCIÓS LISTA
Kerületünkben kompenzációs listáról 11 mandátum kerül kiosztásra. Kompenzációs listát az a jelölő szervezet indíthat, amely az egyéni választókerületek legalább ¼-ében jelöltet állított.
A kompenzációs listák a kerület egyéni választókerületeiből összesített töredékszavazatok arányában kapnak mandátumot egy speciális számítási mód alkalmazásával. Töredékszavazatnak minősül az egyéni választókerületben a jelölő szervezet jelöltjére leadott olyan szavazat, amellyel egyénileg nem szereztek mandátumot. Kompenzációs listára nem szavazunk.

A FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS TAGJAINAK VÁLASZTÁSA
Mi választópolgárok Budapest Főváros Közgyűlésének 66 tagját közvetlenül listán választjuk meg. Ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjainak választása során Budapest egy választókerületet alkot. Fővárosi listát azok a jelölő szervezetek indíthatnak, amelyek legalább 6 fővárosi kerületben kompenzációs listát állítottak. A fővárosi listára a választópolgár külön szavazólapot ad le. A szavazólapon szereplő jelölő szervezetek közül egyet támogathat, szavazata csak így érvényes.

POLGÁRMESTER, FŐPOLGÁRMESTER JELÖLÉSE, VÁLASZTÁSA
A polgármester választás tekintetében kerületünk a XIX. kerület Kispest, a főpolgármester választás tekintetében Budapest Főváros egy választókerületnek számít. Polgármester jelölt az lehet kerületünkben, akit választópolgáraink legalább 2%-a jelöltnek ajánlott. Főpolgármester jelölt az lehet, akit a főváros választópolgárainak 0,5%-a ajánlott jelöltnek.
A polgármestert és a főpolgármestert külön szavazólapon választjuk.
A jelöltek nevét a szavazólapon ABC sorrendben tüntetik fel és minden választópolgár egy jelöltre szavazhat.
A polgármester és a főpolgármester választása is egy fordulós, relatív többségi választás, tehát polgármester és főpolgármester az a jelölt lesz, aki a jelöltek közül a legtöbb érvényes szavazatot kapja.

KISEBBSÉGEK VÁLASZTÁSA
Kisebbségi választást abban az esetben tűzte ki a Helyi Választási Bizottság, ha a kisebbségi választói jegyzékben a választás kitűzésének napján legalább 30 választópolgár szerepelt. A választás megtartásának feltétele, hogy kisebbségenként legalább 5 jelölt induljon a települési kisebbségi választáson. Kisebbségi jelöltet csak kisebbségi jelölőszervezet indíthat. Ha az adott kisebbségnek nincs jelöltje, vagy a jelöltek száma 5-nél kevesebb a választás elmarad és már csak a közvetkező általános választásnál van mód az adott kisebbségi önkormányzati választás megtartására. Kisebbségi önkormányzati választáson csak azok vehetnek részt, akik a kisebbségi választói jegyzékbe magukat felvetették. Erről minden érdekelt értesítést kapott.
A kisebbségi önkormányzati választás szavazóhelyisége a Bolyai János Általános Iskolában lesz (1195 Bp. Árpád u. 14.).
Kisebbségenként külön szavazólapot kapnak a kisebbségi jegyzékbe felvettek, melyen a jelöltek kisorsolt sorrendben szerepelnek. A választópolgár 5 jelöltre szavazhat. A szavazás lebonyolítása az általános szabályok szerint történik. Az 5 legtöbb szavazatot kapott jelölt szerez mandátumot kisebbségenként. Szavazategyenlőség esetén sorsolással kell megállapítani a képviselő személyét az egyenlő szavazatot elért jelöltek közül. Szavazatot nem szerző jelölt nem nyerhet mandátumot.

NÉHÁNY TECHNIKAI INFORMÁCIÓ
Szavazni kizárólag személyesen és csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazóhelyiségben lehet. Lehetőség van arra, ha valaki nem kapott értesítőt (úgynevezett „kopogtató cédulát”) feltehetően így nincs a névjegyzékben, hogy azt 2006. szeptember 29-ig a Polgármesteri Hivatal Okmányirodáján (1195 Bp. Városház tér 18-20. 3474-907) pótolja.

a.) Felhívom a figyelmüket, hogy szavazni a következő okmányokkal lehet:
- Lakcímet tartalmazó személyi azonosító igazolvánnyal, vagy
- érvényes lakcímigazolvánnyal és:
- érvényes személyazonosító igazolvánnyal, vagy
- érvényes útlevéllel vagy
- érvényes kártya formátumú (2001. január 1 után kiállított) vezetői engedéllyel, vagy
- érvényes útlevéllel és a EGT tartózkodási engedéllyel (EU-s állampolgár esetén).
Azok az állampolgárok, akik a névjegyzékben nem szerepelnek a fent említett dokumentumok bemutatásával felkerülhetnek a névjegyzékre, de azt előzetesen a Belügyminisztérium illetékes szerveivel a szavazatszámláló bizottságnak egyeztetnie kell, amely hosszabb várakozást okozhat.
Kérjük, hogy a szavazatszámláló bizottságok munkáját segítsék azzal, hogy értesítőjüket („kopogtató cédula”) is vigyék magukkal a szavazásra.

b.) - Ha a választópolgár azonosítása megtörtént és a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a négy szavazólapot, amelyeket a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegző lenyomattal lát el, és egy borítékot.
- A szavazólapok átvételét a választópolgár a névjegyzéken sajátkezű aláírásával igazolja.
- A választópolgár ezt követően a szavazófülkébe vonul és kitölti a szavazólapokat. (önkormányzati képviselő, polgármester, főpolgármester, fővárosi közgyűlés tagjai).
- Érvényesen szavazni a jelölt, ill. lista neve alatti, feletti, vagy melletti körbe, tollal írt két egymást metsző vonallal lehet.
- A választópolgár a szavazólapokat borítékba teszi és a szavazatszámláló bizottság előtt urnába helyezi. Ha a választópolgár a borítéknak az urnába történő helyezése előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság egyszer kicseréli.

c.) A mozgásában gátolt választópolgár tekintetében külön kérésére a szavazatszámláló bizottság legalább két tagja mozgóurnával felkeresheti. Mozgó urnát kérni már a választást megelőző időben is lehet a Polgármesteri Hivatal Okmányirodáján (3474-907, 3474-545) vagy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottságtól, vagy a Helyi Választási Irodától.

d.) Igazolással szavazni a választás kitűzése előtt létesített tartózkodási helyen lehet. Ha a választópolgár a tartózkodási helyén kíván szavazni, igazolást ajánlott levélben 2006. szeptember 26-ig, személyesen vagy meghatalmazott útján 2006. szeptember 29-én 16 óráig lehet kérni a polgármesteri hivatal okmányirodáján.

e.) Jelöltet ajánlani szeptember 8-ig lehet, és azt 16.00 óráig kell a Helyi Választási Bizottsághoz eljuttatni.

Dr. Istvánfi Sándor
HVI vezető

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |