Hogyan választhatunk kisebbségi önkormányzatot?

2006.05.23.



Kedves Választópolgár!

Ön májusban értesítést kapott (tájékoztató és felvételi kérelem-nyomtatvány) a kisebbségi választásokról. Ebben a Választási Iroda tudatta Önnel, hogy 2006. június 1-től 2006. július 15-én 16.00 óráig a megkapott nyomtatványon kérheti, hogy egy kisebbségi névjegyzékbe felvegyék.

Abban az esetben, ha valamely kisebbségi önkormányzat választásán részt kíván venni, úgy a kérelem-nyomtatványt hiánytalanul ki kell töltenie, és a Polgármesteri Hivatal (1195 Budapest, Városház tér 18-20.) aulájában elhelyezett lezárt gyűjtőládába kell bedobnia, vagy ajánlott levélben eljuttatnia a Helyi Választási Iroda fenti hivatali címére.
Ezután Önt a kisebbségi választói névjegyzékre felveszem, vagy ha problémát látok, haladéktalanul értesítem, amely ellen 3 napon belül élhet kifogással.

Jelentkezése önkéntes, annak elfogadásáról mérlegelési lehetőségem nincs!
Bejelentkezése és a névjegyzék titkos!

Abban az esetben, ha egy kisebbségi névjegyzékre legalább 30 főt felvettem, a választásokat kiírom.
Ez akkor lehetséges, ha az adott kisebbségnek van jelölő szervezete.
A jelölőszervezet az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. tv. szerint bejegyzett olyan társadalmi szervezet lehet, amelynek célja az adott nemzeti vagy etnikai kisebbség képviselete, és ezt a célt alapszabályába a kisebbségi választást megelőzően legalább 3 éve bejegyezték. A választást akkor lehet megtartani, ha legalább 5 jelölt van.

Amennyiben az adott kisebbség mind a választás kiírásának, mind a jelölésnek megfelel, a helyi önkormányzati választásokkal egy napon, külön kisebbségi szavazóhelyiségben bonyolítjuk le a választást.

Amennyiben a kisebbségi önkormányzati képviselők választásával kapcsolatban bármilyen kérdése van, azt kérem a Jegyzői Iroda (347-4529) és az Okmányiroda (347-4545) telefonszámain tegye fel, vagy a jegyzo@kispest.hu e-mail címre, illetve a 282-9964-es fax számra küldje el.

Figyelmét köszönöm.

dr. Istvánfi Sándor , a Helyi Választási Iroda vezetője

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |