Ingyenes anyajegy-tanácsadás a melanóma napon
Archív


Országszerte ingyenes anyajegy-tanácsadást szervez 2010. május 3-án, hétfőn a Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatologiai Szekciója.
Kispesten dr. Nagy Magdolna végez ingyenes bőrgyógyászati szűrést Kőbánya-Kispesti bőrgyógyászati magánrendelőjében. A vizsgálatra a 06-40/900-600-as központi számon lehet jelentkezni 2010 április 12-től.

Bővebb tájékoztatás az orvosszakmai társulat www.melanomanap.hu oldalán olvasható.

A szűrővizsgálat az egész bőrfelületre kiterjed és dermatoszkópos vizsgálattal is kiegészül. (Dermatoszkóp a bőrfelszínének vizsgálatára alkalmas, 10-szeres nagyítást adó kisméterű eszköz. Nagy segítséget nyújt a különböző eredetű bőrdaganatok elkülönítésénél, anyajegyek vizsgálatánál.)
A festéksejtes rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma gyakorisága rohamosan nő világszerte. A fiatal nők között vezető helyen van a halálozási statisztikákban. Magyarországon évente kb. kétezer új melanomás esetet diagnosztizálnak. A melanoma időben felismerve gyógyítható, mégis több száz ember hal meg hazánkban, festékes bőrrákban évente, mert későn fordul orvoshoz.
A melanoma bármely testtájon kialakulhat az ép bőrön, de gyakran a korábban meglévő anyajegy megváltozása lehet az első tünet. Figyelmeztető jel lehet a bőrön sötétbarna vagy fekete, szabálytalan alakú folt vagy csomó gyors növekedése, színének megváltozása vagy festékes anyajegy körül kialakult gyulladás, vérzés, nedvedzés, az anyajegy színének megváltozása. Kezelés nélkül gyorsan terjed, megtámadja a nyirokcsomókat és a belső szerveket is.
Fontos kockázati tényezője a melanomának
· gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban történt hólyagos napégés
· magas anyajegy szám
· sok atípusos anyajegy (Dysplasticus naevus szindroma)
· veleszületett (congenitalis) anyajegyek
Különösen veszélyeztetettek a fehérbőrű, kék szemű, könnyen leégő, sok szabálytalan anyajeggyel rendelkező egyének. A melanoma nemcsak a napimádók, de a rendszeresen szoláriumozók között is jóval gyakoribb. A veszély sokszorozódik, ha a napozást kedvelő egyénen sok, szabálytalan anyajegy van.
A rosszindulatú festékes bőrdaganat korai stádiumban sebészi kimetszéssel jól gyógyítható. Előrehaladott betegségben, áttétek esetén immunterápiás, kemoterápiás és sugárkezelés a leghatásosabb gyógymód. Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy ezen modern kezelési eljárások együttes alkalmazása mellett is jóval kisebb a gyógyulás esélye, mint az időben felfedezett és műtéttel eltávolított daganat esetében.
Ezért van óriási jelentősége a bőrgyógyászati szűrővizsgálatnak, hogy időben felfedezzük a melanomára hajlamos, veszélyeztetett személyeket. Figyelmeztessük őket, milyen jelekre kell figyelniük, milyen panaszok jelentkezésekor kell azonnal orvoshoz fordulni. Mivel a melanoma csaknem összes kockázati tényezője összefüggésben van az elszenvedett ultraibolya sugárzással, a fényvédelem alapvető szerepet játszik a betegség megelőzésében.
Meg kell tanítanunk, hogy nyáron megfelelő ruházatot, kalapot, napszemüveget viseljenek. Használjanak magas faktorú fényvédő krémeket. A kritikus déli órákban ne napozzanak. A rendszeres szolárium használatot is kerülni kell.
Míg a melanoma az egyik legrosszabb indulatú daganatos betegség, addig a basalioma a leggyakoribb rosszindulatú daganat. A bőr hámsejtjeinek alapi rétegéből indul ki. Folyamatos progressziót mutatva roncsolja a környező szöveteket. Malignus jellege ellenére, az életet nem veszélyezteti, csaknem minden esetben nélkülözi az áttétképzés képességét. Fő veszélye a helyi kiújulás, és a bőr-nyálkahártya határon a mélybe terjedés.
Fontos a korai felismerése, hogy minél kisebb beavatkozással eltávolítható legyen. Megfelelő kezelés után szükséges a páciens gondozása, az esetleges kiújulások időbeni észlelése érdekében.
A szűrések és felvilágosító munkánk eredményeként remélhető, hogy még időben felismerésre kerülnek a kezdeti állapotban lévő és ezért jól gyógyítható rosszindulatú bőrelváltozások.

Dr. Nagy Magdolna
bőrgyógyász szakorvos


iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |