Iskolai oktatásban is segíthet a magán arborétum

2003.06.27.

Kispesti magán arborétumban tartotta nyári szünet előtti utolsó ülését a környezetvédelmi bizottság. A találkozón szó volt a szaktárca által meghirdetett pályázatokról és a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági észrevételekről. A bizottság tagjai egyetértettek abban, hogy a kert értékei miatt helyi védettséget érdemel.

Védettségre érdemesnek tartják Schön Károly Bartók Béla utcai házának kertjét a környezetvédelmi bizottság tagjai, akik tegnap - a házigazda meghívásának eleget téve - kihelyezett bizottsági ülést tartottak a kispesti magán arborétumban.
Tóth Tibor bizottsági elnöktől megtudtuk: azért választották a nyári szünet előtti utolsó ülés helyszínéül a kertet, hogy a bizottság tagjai megismerjék és propagálják Kispesti Kertbarátok megbízott elnökének közel ezer négyzetméteren létrehozott növénygyűjteményét, melyben sokféle, eltérő éghajlati viszonyok között honos, különlegesség is található. A növények több kisállatfajt is idevonzanak: madarak, lepkék élvezik a kert védelmét. Éppen ezért gondolja Tóth Tibor, hogy az arborétum a kerületi iskolák számára is érdekes felfedezéseket tartogathat, hiszen a valós természetet biológia órák keretében lehetne bemutatni.

A bizottság elnöke beszámolt a környezetvédelmi tárca által meghirdetett pályázatok előkészületeiről. Az elképzelések szerint óvodai környezeti nevelés, iskolai zöldtáborok, természet- és környezetvédelmi rendezvények, közlekedési létesítmények által okozott zajterhelés elleni védekezés, valamint társadalmi szervezetek környezetvédelmi programjainak támogatására pályázik a kerület.
A tájékoztató kitért a szelektív hulladékgyűjtés wekerletelepi helyszínével kapcsolatos lakossági észrevételekre is. A Thököly utca-Zalaegerszeg utcán sarkán már megkezdődtek az előkészületek, azonban a lakosság jelezte: volt már szelektív gyűjtő ugyanitt, de nem tartják szerencsésnek a helyszín kiválasztását.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |