Jelesre vizsgázott a közbiztonsági tábor

2003.07.22.

Idén is sikeres volt a kerületi polgári védelem berekfürdői tábora. Június végétől július elejéig 115 gyerek ismerkedett a katasztrófavédelemmel, a közlekedésbiztonsággal és a DADA-program keretében a kábítószerek veszélyeivel. Folytatás jövőre is lesz, várhatóan új helyszínen, kétszer ekkora területen.

Kemény munka, sok érdekes szabadidős program és játék jellemezte a kispesti általános iskolások tizenegyedik táborozását a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Berekfürdőn. Június 23-tól július 2-ig 14 felnőtt felügyelete mellett 115 gyerek vett részt a hagyományos katasztrófavédelmi és közlekedésbiztonsági felkészítésen. Szilágyi István táborvezetőtől, a kispesti polgári védelem parancsnokától megtudtuk: a 30 százalékos pályázati támogatás miatt a szülőknek kevesebb pénzzel kellett hozzájárulniuk a táborozás költségeihez, ráadásul a két gyermeket küldő családok további 5000 forint kedvezményt kaptak, három gyermek esetén pedig a harmadik csemete ingyen táborozhatott.
A napi szakmai programok sorában szerepelt polgári védelmi-, tűzvédelmi-, egészségügyi- és KRESZ oktatás. A tábor egyik célkitűzése katasztrófavédelmi ismeretek megszerzése volt. A gyerekek elsajátíthatták a riasztással, kimenekítéssel kapcsolatos tudnivalókat: megismerték a légzésvédő eszközök használatát, valamint az egyszer használatos védőruhák alkalmazásának lehetőségeit, részt vettek elsősegély oktatáson is. Megtanulták a kerékpáros közlekedési szabályokat, ezekből vizsgát is tettek.
A megszerzett tudásról nyílt napon adtak számot a gyerekek. A rendezvényen jelen volt Steinerné dr. Török Katalin polgármester, Vincek György alpolgármester, és Szántó László képviselő is, akik a versenyen is részt vettek. Nagy sikere volt a tűzoltási bemutatónak, a katasztrófavédelem autóbuszának, és játékainak, közöttük is elsősorban a csúszdának, amelyről - a horzsolások ellenére - folyamatosan kipróbáltak a gyerekek. Este egy 45 kerékpárosból álló csapat éjszakai túrára indult.
A táborban a DADA program keretében a kábítószerek veszélyeire is felhívták a kisdiákok figyelmét.
A szabadidő kellemes eltöltését számtalan kézműves program segítette: többek között lehetett batikolni, agyagozni, vagy akár gyöngyöt fűzni, és gyertyát önteni. Volt diszkó, aszfaltrajz verseny, foci bajnokság, lufi fújó, illetve lyukasztó, valamint darts- és asztalitenisz viadal is. A tábor három legaktívabb tanulója a hajdúszoboszlói vízi élményfürdőben is szórakozhatott.
Szilágyi őrnagytól megtudtuk: az eddig eltelt tizenegy év alatt mintegy 1100 gyerek élvezhette a táborozás szépségeit. A vezető az ideit tartja a legsikeresebb programnak, mint mondta: "remek csapat kovácsolódott össze". A polgári védelem kispesti vezetője már a jövőn gondolkodik. Tervei szerint 2004-ben új helyszínen, de mindenképpen az Alföldön folytatódik a táborozás. Egy biztos: a jövő évi tábor a mostani 2,5 hektárnál kétszer nagyobb lesz.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |