Jelöltállítás - Kifogás - Testületi döntések - Plakátháború - Névjegyzék, igazolás



Jelöltállítás:
A kispesti (28. számú) Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság egyéni országgyűlési képviselő jelöltként nyilvántartásba vette Burány Sándort az MSZP, és Pősze Lajost a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt jelöltjét.

Kifogás:
Lapzártáig a Választási Bizottsághoz három kifogás érkezett, melyeket a bizottság érdemi vizsgálat nélkül el kellett, hogy utasítson. A fentiek alapján tájékoztatjuk a választókat, a kifogásra irányuló jogszabályokról.
Kifogás a választásra irányadó jogszabály, illetőleg a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértésére hivatkozással nyújtható be a választási bizottsághoz. Kifogást bárki benyújthat.
A törvény értelmében a kifogásnak tartalmaznia kell:
- a jogszabálysértés megjelölését,
- a jogszabálysértés bizonyítékait,
- a kifogás benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét) és - ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér - postai értesítési címét.
- (A kifogás benyújtója választása szerint telefaxszámát, vagy elektronikus levélcímét, illetőleg kézbesítési megbízottjának nevét és telefaxszámát, vagy elektronikus levélcímét is megadhatja).
Amennyiben tehát valaki kifogást nyújt be a Választási Bizottsághoz, a fenti feltételeknek kell megfelelnie.

Testületi döntések:
A képviselő-testület február 16-i ülésén megválasztotta a szavazatszámláló bizottságok tagjait és póttagjait, összesen 320 főt.
Ez úton is köszönetet mondunk mindazoknak, akik vállalták ezt a nehéz, de nagyon szép feladatot.

A képviselő-testület 83/2010.(II.16.) Ökt. határozata
A képviselő-testület úgy foglal állást, hogy a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 43. § (2) bekezdésben foglaltak ellenére nem tartja kívánatosnak, hogy a 2010. évi országgyűlési képviselő választás választási kampánya során a jelöltek, jelölő szervezetek a kerület közigazgatási területén lévő nevelési-oktatási intézményekben tartsák meg választási gyűléseiket.
(A testület a határozatot 22 szavazattal, 0 ellenszavazattal, 0 tartózkodás mellett elfogadta.)

Plakátháború:
Sajnálatos módon a képviselő-testület döntése ellenére több helyen engedély nélkül helyeztek el választási plakátot. Felhívjuk a figyelmet, hogy épület falára, kerítésére, plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetve - állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén - a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet. Ugyanez vonatkozik a közüzemek tulajdonában lévő kandeláberekre, oszlopokra, valamint a közterületeken elhelyezett fákra is. Sajnos több, az önkormányzat tulajdonában lévő hirdetőtáblát is megrongáltak. A jegyző két esetben indított szabálysértési eljárást rongálás, valamint hirdetmények szabálytalan kihelyezése miatt, ismeretlen elkövetők ellen.

Névjegyzék, igazolás:

2010. február 25-ig 472 változás átvezetésére került sor a névjegyzéken.
Az okmányiroda 33 fő részére adott ki igazolást az I. fordulóra, és 35 igazolást a II. fordulóra.
A külképviseleti névjegyzékbe is többen kérték felvételüket. Az I. fordulóra 13 fő, a II. fordulóra 11 fő lett felvéve.

Budapest, 2010. 02. 25.

Helyi Választási Iroda

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |