Jelöltek - Fővárosi lista - Kampány - Szavazás



A jelöltekről
A 28-as számú (XIX. kerületi) Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság március 26-i ülésén ellenőrizte és jóváhagyta az egyéni választókerület szavazólap mintáját.
Kispesten az alábbi 5 egyéni jelöltre lehet szavazni április 11-én (a jelöltek ABC sorrendben szerepelnek a szavazólapon):
- Burány Sándor – MSZP
MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT
- Faith Balázs – LMP
LEHET MÁS A POLITIKA
- Pősze Lajos – Jobbik
JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM – PÁRT
- Ritter János – MDF, SZDSZ
MAGYAR DEMOKRATA FÓRUM, SZABAD DEMOKRATÁK SZÖVETSÉGE – a Magyar Liberális Párt
- Dr. Tarnai Richárd – FIDESZ-KDNP
FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt
 
A fővárosi listáról
A Fővárosban induló, 5 nyilvántartásba vett lista sorrendje a listás szavazólapon, az OVB által lebonyolított sorsolás alapján:
MSZP
JOBBIK
LEHET MÁS A POLITIKA
MAGYAR DEMOKRATA FÓRUM
FIDESZ-KDNP
 
Teljes létszámban dolgozik az OEVB
Dr. Bizek Dezső elnök
Dr. Hajdani Ilona elnökhelyettes
Dr. Földényi Frigyes tag
Balla Mariann póttag
Balogh Attila Andrásné póttag
Dr. Koblencz István, az MSZP delegált tagja
Németh János, a Jobbik delegált tagja
Dr. Sándorfi György, a FIDESZ-KDNP delegált tagja
Borszéki György Ferenc, az MDF-SZDSZ delegált tagja
(Az eskü letételét követően az LMP delegált tagja, Pável Mónika is csatlakozik a Bizottsághoz)
 
A kampányról
A kampányidőszak a választás kitűzésétől kezdve 2010. április 9-én 24.00 óráig, majd az első forduló lezárultával (a szavazókörök bezárását követően) április 11-én 19.00 órától április 23-án 24.00 óráig tart. Választási kampánytevékenységet tehát csak ebben a két, pontosan meghatározott időszakban lehet folytatni.
Ebből következően 2010. április 10-én 0.00 órától április 11-én 19.00 óráig, valamint április 24-én 00.00 órától április 25-én 19.00 óráig kampánycsend van.
A kampányidőszakban van lehetőség arra, hogy befolyásolják a választópolgárok választási akaratát (pl. választási program ismertetése, jelölt, lista vagy jelölő szervezet népszerűsítése, választási gyűlés szervezése, plakátok elhelyezése, stb.) A kampánycsend idején természetesen erre már nincs lehetőség. Ha ezt valaki megteszi, az a kampánycsend megsértésének minősül.
A kampánycsend megsértésének minősül az is, ha a jelölt, vagy a jelölő szervezet ingyenes szolgáltatást nyújt a kampánycsend idején (pl. pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, ételosztás, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton, stb.).
Magától értetődő, hogy a választási szervek tagjai a kampánycsend időszakában pártszimbólumokat nem használhatnak, nem osztogathatnak, azokat ruházatukon nem viselhetik. Tilos továbbá pártszimbólumok használata a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségekben.
 
A szavazás helye
Újólag felhívjuk a figyelmet, hogy Ön az értesítőn feltüntetett szavazókörben szavazhat. Miután választókerületünkben csökkent a szavazókörök száma és bizonyos esetben módosítások váltak szükségessé, kérjük nézze meg az Értesítőn, hogy pontosan mely szavazókörben adhatja le voksát.
 
Mit vigyen magával szavazáskor
Csak akkor jogosult szavazni, ha személyazonosságát és lakcímét megfelelően igazolja az alábbi igazolványok valamelyikével.
Lakcímet tartalmazó érvényes személyazonosító igazolvány (azaz: a régi típusú személyazonosító igazolvány).
Személyazonosító igazolvány (kártya formátumú), vagy útlevél, vagy 2001. január 1-jét követően kiállított kártya formátumú vezetői engedély - ezek azonban csak érvényes lakcímigazolvánnyal együtt fogadhatók el.
Igazolással történő szavazás esetén csak a 21-es számú szavazókörben (Fő utca 22.) lehet Kispesten szavazni.
Javasoljuk, hogy az Értesítőt a szavazatszámláló bizottság munkájának megkönnyítése érdekében a szavazásra vigye magával.
 
A szavazás tudnivalói
Szavazni csak személyesen, az értesítőben megjelölt szavazókörben lehet reggel 6.00 órától este 7.00 óráig.
A szavazókörben a szavazatszámláló bizottság köteles ellenőrizni az ön személyazonosságát és lakcímét. Ezután megkapja a jelenlétében lepecsételt két szavazólapot, melynek átvételét a névjegyzék aláírásával kell igazolnia.
A szavazás titkossága érdekében kérjük használja a szavazófülkét.
Érvényesen szavazni az egyik jelölt neve melletti, illetőleg az egyik lista feletti körbe tollal írt két egymást metsző vonallal lehet (+, vagy x). Kitöltés után a választópolgár a szavazólapokat borítékba, majd az urnába helyezi.
Ha elrontotta a szavazólap kitöltését és ezt még a szavazat urnába dobása előtt jelzi, a szavazatszámláló bizottság a rontott szavazólapot egy alkalommal kicseréli.
 
Mozgóurna
A mozgásában gátolt választópolgár írásban, és csakis írásban kérheti a helyi választási iroda vezetőjétől, illetőleg a szavazás napján szintén csak írásban a szavazatszámláló bizottságtól a mozgóurnás szavazás lehetővé tételét. Ebben az esetben a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel mozgóurnával a választópolgárt.

Névjegyzék, igazolás
2010. március 26-ig a választói névjegyzékből 633 fő lett törölve, a felvettek száma 372 fő, egyéb adatmódosításra 185 esetben került sor, a külképviseleti névjegyzékre felvettek száma 61 fő, míg igazolást 107 fő vehetett át. A mozgásában korlátozott választópolgárok közül 22 fő kért mozgóurnát.
 
Ha a választással kapcsolatban információra van szükségük, a jegyzo@kispest.hu címen, vagy a 282-9964-es fax számon tehetik fel kérdéseiket.
 
2010. március 29.
 
Helyi Választási Iroda
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |