Kerékpárút épül a kerületben

2010.07.15.

Ma délelőtt elindultak a nyáron épülő kispesti kerékpárút kivitelezési munkálatai. A közel három kilométeres bicikliút a Határ utat köti majd össze a Kőbánya-Kispest metróvégállomással, nyomvonala érinteni fogja a fontosabb kerületi közintézményeket is. A fejlesztésre Kispest önkormányzata közel 74 millió forint Európai Uniós támogatást nyert. A beruházás várhatóan szeptember végére készül el.

„A kerület első komolyabb kerékpárút fejlesztése kezdődik el a mai napon, eredményeképpen két nagy közlekedési csomópontot fognak összekötni Kispesten a bicikliutak” – mondta ma reggel a munkálatok Határ úti helyszínén Gajda Péter polgármester. Hozzátette, bízik benne, hogy sokan fogják majd használni az elkészült kerékpárutat, hiszen egyre nagyobb az igény az emberekben, hogy ne autóval, hanem biciklivel tudjanak közlekedni azokon a helyeken, amelyeket lakóhelyükhöz közel így is könnyen elérhetnek.

A képviselő-testület döntését követően a kerület pályázatot nyújt be a kerékpárforgalmi úthálózat fejlesztésére, majd ezután megindult a pályázat előkészítése, melyben a hivatal munkatársain kívül tervezők, a Fővárosi Önkormányzat, és civil szervezetek is részt vettek. Közösen alakították ki a leendő nyomvonalat, amelyet igyekeztek a lehető legjobban igazítani a mindennapi élethez, az emberek igényeihez.

A közös munka eredményeként a Kispesti Önkormányzat mintegy 74 millió forint Európai Uniós támogatást nyert a kerületi kerékpárút-hálózat fejlesztésére. A támogatási szerződést 2010 tavaszán írták alá és a kivitelezés július 15-én indulhatott el. A tervek szerint szeptember végére elkészül az új kerékpárút, melynek tervezett nyomvonala a Határ úttól Kőbánya-Kispestig tart. A fejlesztés hatására 1,5 km kerékpárút épül és 1,03 km utat pedig táblával és piktogramokkal jelölnek ki.

A kerékpárút számos közintézményt fog összekapcsolni, a két intermodális, vagyis több átszállási lehetőséget biztosító közlekedési csomóponttal. A Pannónia és az Esze Tamás utcákon haladva érint például két általános iskolát, a Hungária úton pedig a kerületi rendőrkapitányság mellet halad el. A bicikliút a Hunyadi utca mellett éri el a Kossuth teret, Kispest hagyományos városközpontját, a piacot, a bíróságot, a postát, a Centrum áruházat és a KÖKI-t teszi kerékpárral elérhetővé. Az út a Katica utcai szervizúton a Vak Bottyán utcai kerékpárúthoz fog csatlakozni.

Az Esze Tamás utcában a kerékpárút az úttesten halad majd. Ezen a szakaszon külön festéssel, táblával, piktogrammal jelölik majd ki az út nyomvonalát. Megtudtuk, a nyomvonal mentén az egyes intézmények térségében kerékpártárolókat alakit az önkormányzat a biciklik biztonságos őrzése érdekében. 
(2 kép)
    
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |