Készülünk a választásra



Várhatóan április 11-én lesz az országgyűlési képviselők 2010. évi általános választásának első fordulója, hiszen Sólyom László köztársasági elnök decemberben arról beszélt, hogy a lehető legkorábbi időpontra írja ki a választásokat. Ebben az esetben a második forduló április 25-én lesz.
A választást a szavazás napja előtt legalább 72 nappal kell kiírnia az elnöknek, így legkésőbb január 28-án várható az időpont megnevezése.
A választással kapcsolatos feladatok előkészítését – a legkorábbi időponttal számolva - megkezdtük. Szervezzük a szavazatszámláló bizottságok választott tagjait, személyüket a képviselő-testület a választás kiírását követően fogadja el. Megalakítottam a helyi választási irodát és javaslatot tettem a Területi Választási Iroda vezetőjének az Országos Egyéni Választókerületi Választási Bizottság tagjainak és póttagjainak személyére, akiket a Fővárosi Közgyűlés fogad el.

A választási eljárásról szóló törvény a jegyzőnek előírja, hogy minden év januárjában vizsgálja felül a szavazókörök számát, sorszámát és területi elosztását. Ezt úgy kell elvégezni, hogy minden szavazókörben lehetőleg 600-nál több, ám 1200-nál kevesebb legyen a lakosok száma. A körzetesítés során az összes címet, ahol választópolgár lakik, egy körzetesítést segítő szoftverrel besorolják a szavazókörökbe. Ezt a korrekciót kerületünkben is végre kellett hajtani, egyrészt azért, mert nyolc olyan szavazókörünk volt, ahol a lakosság száma nem érte el a 600 főt, másrészt azért, mert Kispest lakosságszáma 60 ezer alá csökkent. A körzetesítést az is indokolja, hogy a választás kitűzésétől a szavazás napjáig nem lehet a település, választókerület és szavazókör határát megváltoztatni.
A körzetesítést követően az eddigi 61 szavazókör helyett 58 szavazókör került kialakításra.

A körzetesítés az országgyűlési választás lebonyolítását érdemben nem befolyásolja, legfeljebb egyes választópolgárok nem ugyanabban az intézményben adhatják le szavazatukat, mint az elmúlt években. Kérem, ha megkapják a választási értesítőt (más néven „kopogtató cédulát”) nézzék meg, ugyanabban a szavazókörben voksolhatnak-e, mint az elmúlt évek során?

A választással kapcsolatos információkkal folyamatosan jelentkezünk majd, kérdéseikkel a jegyzo@kispest.hu címen, vagy a 282-9964-es fax számon kereshetnek meg.

dr. Istvánfi Sándor,
a Helyi Választási Iroda vezetője
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |