Kispest újság: véget ért egy hosszú fejezet

2011.03.04.

Csaknem két évtizedes megjelenés után a mostani az utolsó lapszáma az önkormányzat hivatalos lapjának, a Kispestnek. A mai ülésen megismétlődött a február 18-án hozott döntés, és az újragondolásra tett kérések ellenére az LMP és a Fidesz-KDNP képviselőinek szavazataival a testület megszüntette a Kispest újság papíralapú és internetes megjelenését. A költségvetés és a többi pont lekerült az ülés napirendjéről.

Városház téri performance vezette be a ma délutáni képviselő-testületi ülést. Kispesti lakosok koporsóba tett lapokkal demonstráltak a Kispest újság megszüntetése ellen. A „gyászszertartáson” Fülöp Máté a kispestiek információhoz való jogának sérülését említette, felolvasták Szabó Viktor levelét, Kollár Mirtill pedig arról beszélt, hogy nem szeretne Kispest újságot felváltó pártlapot, s azt a feltételezést, miszerint krumplit pucolna a lapon, visszautasította. „Kispest újság a lapunk” – jelentette ki. Az akció zárásaként az ülésteremben a testület előtt helyezték el a koporsót. (A képviselő-testület február 18-án Gerháth Csaba LMP-s képviselő előterjesztésére Szathury Kolos módosító határozati javaslatát elfogadva határozott az újság papíralapú megjelenésének megszüntetéséről, az LMP és a Fidesz-KDNP képviselőinek szavazatával.)
(5 kép)
         
A mai ülésen Gajda Péter polgármester, aki most először élt az önkormányzati törvény adta lehetőségével, és felfüggesztette a határozatot, arra kérte a megszüntetésre voksoló képviselőket, hogy gondolják át újra korábbi döntésüket. Elmondta, többen is megkeresték, idősek és a civil szervezetek képviselői is, hogy az emberek eléréséhez, valamint a kerületet érintő információk megszerzéséhez nem elegendő a helyi tv és az internet, szükség van az újságra is. Hozzátette még azt is, hogy ha marad a korábbi döntés, Kispest Budapesten egyedüliként marad nyomtatott önkormányzati sajtó nélkül. A Fidesz részéről felszólaló Dr. Lélfai Koppány jelezte, hogy legutóbb csak a papíralapú megjelenés megszüntetéséről rendelkezett a testület, ezért javasolta az internetes megjelenés beszüntetését is. Vinczek György alpolgármester 2005-2006-os felmérések eredményét ismertette, amelyek szerint a kispestiek helyi információszerzésében első helyen áll az önkormányzat által 1993-ban létrehozott lap (Kispestnek egyébként 1902 óta van önálló újságja). Dr. Istvánfi Sándor címzetes főjegyző azt mondta, hogy az SZMSZ-ben leírt feladat az, amit elfogadott a testület, ezért azt egyszerű határozattal nem lehet módosítani. Burány Sándor szerint a vita túl a Kispest újság létén arról szól, hogy egy többség gátlástalanul mindent megtehet egy kisebbséggel, vagy képes belátni azt, hogy nem dönthet csak a saját belátása szerint. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a Kispest újságot a sokszínűség jellemezte, üdítő kivétel volt a kerületi újságok között, amely lehetőséget biztosított a kisebbségi vélemények kifejtésére is. Burány azt kérte, hogy a többség bírálja felül álláspontját. Bogó Józsefné szerint az újság megszüntetése része az önkormányzat elleni totális támadásnak.

A lap melletti szimpátiájának adott hangot előadásában Balkay László, a Tárt Kapu Színház vezetője és Gábriel, a társulat egyik művésze. Veresné Mohos Angéla, a Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete (KINYE) elnöke azt kérte, hogy az újság továbbra is megjelenhessen. A harmadik felszólaló átgondolatlannak nevezte a megszüntetésre vonatkozó határozatot, és kérte, hogy vonják vissza azt. A szavazás előtt Dr. Istvánfi Sándor jelezte, ha a testület a megszüntetésről dönt, a kormányhivatalhoz fordul, hogy kiderüljön: megfelel-e az SZMSZ ilyen módosítása a szabályoknak. A testület végül név szerinti szavazáson döntött az újság sorsáról. Bogó Józsefné, Fekete László, Gajda Péter, Kránitz Krisztián, Lackner Csaba, Szujkó Szilvia és Vinczek György (MSZP) nemmel szavazott, Lázár Tamás (Jobbik) tartózkodott, Ékes Gábor, Fekete Márk, Lazányi Ferenc, Dr. Lélfai Koppány, Marsalné Kovács Judit, Mihály András, Szathury Kolos, Tóthné Szabó Éva és Vidra Zoltán (Fidesz-KDNP), valamint Gerháth Csaba (LMP) a megszüntetést jelentő igen gombot nyomta meg. A többségi döntéssel a testület megszüntette a Kispest újság papíralapú és internetes megjelenését. Megtudtuk a mai nap folyamán kispesti MSZP aláírásgyűjtést kezdeményezett a lap megmaradása érdekében.
(13 kép)
      

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |