Kispesti ünnepség az államalapítás tiszteletére

2003.08.20.

Ünnepi megemlékezést tartott ma délelőtt Kispest önkormányzata a Templom téren. A magyar állam alapításának évfordulója alkalmából a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház rendezett színvonalas ünnepséget neves művészek közreműködésével. A program ünnepi szónoka Kispest országgyűlési képviselője, Burány Sándor munkaügyi miniszter volt.

A Himnuszt követően, a kispesti hagyományokhoz hűen ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét az augusztus 20-i ünnepség.

Hegedűs László
a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia esperes-plébánosa Pál apostolnak a rómaiakhoz írott leveléből idézve kiemelte: az Európai Unióba is visszük hitünket, amely reményt ad arra, hogy magyar értékekkel gazdagítsuk Európát. Ablonczy Zsolt református és Széll Bulcsú evangélikus lelkipásztorok a szeretet és a békesség fontosságát hangsúlyozták beszédükben.


Az ünnepi megemlékezés szónoka, Burány Sándor a Szent István-i kor és a mai Magyarország történelmi lehetőségeit vetette össze közelgő uniós csatlakozásunk kapcsán. A munkaügyi miniszter, Kispest országgyűlési képviselője elmondta: István királynak csatlakoznia kellett a keresztény Európához, hogy a magyarság fennmaradjon. Akkor az ország léte vagy nemléte volt a kérdés. Első királyunk hitt a változtatás szükségességében, még ha lépését viharok is kísérték. Ezer éves történelmünk bizonyítja a döntés helyességét. A miniszter hangsúlyozta: lét vagy nemlét helyett ma a nemzet jóléte a kérdés, ennek biztosításához az uniós csatlakozás nyújt lehetőséget. Szent István életműve és alkalmazkodóképessége, amellyel megtartotta a magyarságot, záloga lehet uniós sikereinknek. Kulturális hagyományainkat ápolva új színnel gazdagíthatjuk az európai palettát.

Az ünnepség kulturális programmal folytatódott. A színvonalas műsorban fellépett Szendrei Zsuzsanna népdalénekes, Ráckevei Anna színművésznő Szent István fiához írott intelmeiből olvasott fel részleteket, Hegedűs D. Géza színművész előadásában Illyés Gyula: Árpád című versét hallgathatta meg a közönség. Különleges élményt nyújtottak Auksz Éva és Tóth Sándor produkciói, a művészek az István, a király című rockoperából énekeltek részleteket. Látványos bemutatóval jelentkezett a Tálentum tánckar: a nézők férfi pajzsos táncot, valamint női arató táncot is láthattak.

A műsort követően koszorúzásra került sor. A templom falán lévő Jubileumi Emléktáblánál az önkormányzat, kerületünk országgyűlési képviselője, valamint az egyházak, a pártok, a társadalmi szervezetek és a helyi intézmények helyezték el koszorúikat. Kispest Önkormányzata nevében Vinczek György alpolgármester és Dr. Istvánfí Sándor jegyző koszorúzott.
Az ünnepi megemlékezés a Szózattal ért véget.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |