Költségvetésről tárgyaltak a képviselők

2008.02.20.

Költségvetést fogadott el, gyermekétkeztetési díjakról és oktatási kérdésekről is döntött többek között keddi ülésén az önkormányzat képviselő-testülete. Az ülés elején egyperces néma felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt díszpolgárra, Papp Endrére.

A nyílt ülés első napirendjeként a 2007. évi költségvetési rendeletet módosította, majd az idei büdzsét tárgyalta a testület. Az előterjesztést szóban kiegészítő polgármester elmondta, hosszú és eredményes egyeztetési folyamat végeredményét tükrözi a 2008-as költségvetési rendelet. Az összefogásnak és a takarékossági intézkedéseknek köszönhetően a tavalyi évet pozitív mérleggel zárta az önkormányzat, ami biztos alapot nyújt a folytatáshoz. Idén több jut egyebek mellett a zöldprogram elindítására, a panelprogramra, a sportra, a nagyobb terek rekonstrukciójára és az intézmények felújítására. Folytatódik a Biztonságos Kispestért Program, amelynek keretében újabb térfigyelő kamerákat telepítenek a kerületben. Gajda Péter külön kiemelte, hogy különleges év az idei, hiszen 100 éves a Wekerle-telep, a centenáriumi ünnepségeket külön kerettel támogatja az önkormányzat. Összegzésként a polgármester hangsúlyozta, a költségvetés záloga annak, hogy stabil és kiegyensúlyozott éve legyen a kerületnek. A testület a bevételi főösszeget 10,5 milliárd, a kiadást 10,9 milliárd forintban határozta meg, a mintegy 400 millió forintra csökkentett hiányt működési és fejlesztési hitelfelvétellel pótolják.

A Elamen Zrt. kérésére a képviselők jóváhagyták, hogy a gyermekétkeztetési szolgáltató március 1-jétől térítési díjaiban 10 %-os nyersanyagár és 2 %-os rezsikulcs emelést alkalmazzon. (Az önkormányzat a napi háromszori étkezéshez óvodákban és általános iskolákban 70, a középiskolás ebédekhez 60 forinttal járul hozzá.)

Ki kell fizetnie több mint 1,5 millió forintos elmaradt helyiség-használati díját a Nevesincs Színháznak. Az önkormányzat ezután köt egyéves bérleti szerződést a Bercsényi utca 18. alatti helyiségcsoportra. A színháznak ezen felül ingyenes műsorokat is adnia kell a kispesti óvodákban és iskolákban.

A főváros középfokú
oktatástámogatási programja alapján a kerület továbbra is vállalja a Deák gimnázium fenntartását, úgy hogy a budapesti állandó lakhellyel rendelkező 9–13. évfolyamos tanulók után 80 ezer forint/fő/év támogatást kap. Ennek érdekében a gimnáziumban a hatosztályos képzést 2008. szeptember 1-től felmenő rendszerben megszünteti. Az önkormányzat tervei szerint az iskola oktatási palettája felnőttképzéssel is kibővülne: átszervezés után a Felnőttek Kispesti Iskolája Általános Iskola és Gimnázium középiskolai tagozata kerülne ide. Az általános iskolai rész az Eötvös iskolában működne tovább. Szakmai egyeztetéseket követően a tervről később dönt a képviselő-testület.

A képviselők nyilatkozatot fogadtak el a kerületi sportszervezetek partnerségéről és a Kispesti Sport Fórum létrehozásáról. A nyilatkozatot a januári megbeszélésen 28 sportegyesület egyhangúlag támogatta.

Újabb egy évre meghosszabbította a testület az önkormányzat és a kerületi rendőrkapitányság közötti megállapodást a térfigyelő rendszer működtetéséről. (Jelenleg húsz kamera figyeli a kerület közterületeit és a Kőbánya-Kispest metróvégállomást.) A polgármester az előterjesztéshez hozzátette, idén 4-5 további kamera telepítését tervezi az önkormányzat, a rendszer 2010-re érheti el a kívánt szintet.

Hatékonynak és jónak értékelte a polgármesteri hivatal 2007. évi munkáját a kerület jegyzője. Dr. Istvánfi Sándor hangsúlyozta: tovább erősödött a szolgáltató jelleg, a magas színvonalat a tavaly kapott Magyar Közigazgatási Minőség Díj is jelzi.    

(6 kép)
      

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |