Közcélú felajánlásból épül körforgalom a kerületben

2009.10.21.


V. G. Z.
(6 kép)
A napirendi pontok tárgyalása előtt egyperces néma felállással adózott a testület a közelmúltban elhunyt Ráduly Ernő, egykori önkormányzati képviselő és Berta Zoltán, a Vamüsz volt igazgatója emlékének a keddi képviselő-testületi ülésen.

A zárt ülést követően előbb a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatáról, majd a piacokról szóló rendeleteket módosították a képviselők.

Úgy döntött a testület, hogy eláll az Ollé Programtól a Vass iskola udvarára tervezett műfüves sportpálya ügyében. (Az önkormányzat áprilisban döntött arról, hogy a focipálya építését az Ollé Program keretében mintegy 20 millió forintos hitelből és 2 millió forint minisztériumi támogatásból finanszírozza.) A polgármester arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a programiroda lefolytatta a központi közbeszerzést, s ennek ismeretében a műfüves pálya megépítése a tervezettnél 6-7 millió forinttal többe kerülne. Gajda Péter kijelentette, az építkezést saját beruházásban, hitelfelvétel nélkül is meg tudja valósítani a kerület. Így a pálya nagyjából ugyanannyiba kerülne, mint az Eötvös iskolában már átadott létesítmény. Ismeretes, az Eötvös iskola pályáját 20 millió forintos közcélú felajánlásból valósította meg az önkormányzat.

Pályázatot nyújt be az önkormányzat az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz (IRM) két, nem közcélú munka keretében foglalkoztatott településőr alkalmazásának támogatására. A kiírás célja a közrend és közbiztonság erősítése az ország településein. Az IRM településenként legfeljebb két településőr költségeit finanszírozza. A napirend tárgyalásakor Ékes Gábor felvetette a szabadnapos rendőrök foglalkoztatását, a polgármester szerint azonban ez a megoldás nagyon megterhelné a büdzsét, a kerület egyébként is fizet a kerületi kapitányságnak a térfigyelő programban részt vevő szabadnapos rendőrök munkájáért. Hozzátette, az elnyerhető összeget nem lehet a rendőrség támogatására fordítani.

Visszavonta a testület a Centrum-parkolóra vonatkozó korábban benyújtott kisajátítási kérelmet. A napirend kapcsán szóba került a Stefánia-ház ügye is. Gajda Péter azonban hangsúlyozta, hogy a Stefánia-beruházás telkének nincs köze a Centrum-parkoló tulajdonosához. A polgármester kijelentette, a Kossuth téri gödör eltüntetése nem pénz kérdése. Elmondta, a tulajdonos megtámadta a polgármesteri hivatal határozatát, amely kimondja, hogy a gödröt be kell temetni. Az ügyben a regionális államigazgatási hivatal dönt, a kerület számára pozitív határozat esetén az önkormányzat betemetteti a gödröt.

Döntés született a Simonyi Zsigmond utca 70. alatti ingatlan megvásárlásról, valamint arról, hogy az önkormányzat nyílt, licitálásos pályázaton értékesítse a Kossuth utca 5. alatti ingatlant.

Elfogadták a képviselők a Hofer Magyarország Ingatlan Kft. 12 millió forintos közcélú felajánlását. A cég a Nádasdy utca végénél kíván élelmiszerkereskedelmi áruházat (ALDI) létesíteni, felajánlásával körforgalom kiépítését támogatja a Nádasdy utca és a Vas Gereben utca kereszteződésében.

A testület felkérte Gajda Péter polgármestert és Burány Sándort, a kerület országgyűlési képviselőjét, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy az önkormányzat – hasonlóan az elmúlt évekhez – 2010-ben is kiegyensúlyozott költségvetési keretek között biztosíthassa az egészségügyi, szociális és oktatási szolgáltatásokat a Kispesten élő emberek számára, valamint a kerület nyugodt fejlődését.

A képviselői kérdések között dr. Tarnai Richárd a Zalaegerszeg utca–Thököly utca sarkán lévő szelektív gyűjtősziget jövőjéről érdeklődött. A környék lakói a szétszórt hulladék miatt szeretnék, ha a szigetet elhelyeznék. Tóth Tibor, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke válaszában elmondta, a bizottság ismeri a problémát, már vizsgálnak olyan új helyszíneket, amelyek nem váltanak ki ekkora lakossági ellenállást, hiszen Wekerletelep nem maradhat ellátatlanul.
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |