Nyári szünet előtt

2008.06.18.

Egy rendelet lesz a korábbi három szociális tárgyú helyett. A keddi – nyári szünet előtti utolsó – testületi ülésen többek között pályázatok beadásáról, a Wekerle szobor megvalósításáról, valamint civil szervezetek és intézmények közművelődési tevékenységének, egészségmegőrző és betegség-megelőző munkájának támogatásáról döntöttek a képviselők.

A zárt ülést követően elsőként a 2008. évi költségvetésről szóló rendeletet módosította a testület, majd rendeletet alkotott a kerületi polgárok szociális és gyermekvédelmi ellátásáról. Az új rendelet három korábbi – a kerületi polgárok szociális ellátásáról, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról, valamint az adósságkezelési szolgáltatásról szóló –szabályrendszerét foglalja magába. Az indoklás szerint az egységesített rendelet jól tagolt, ezért az állampolgárok számára a korábbiaknál könnyebben átlátható. Az ügyintézők és a szociális intézményekben dolgozók számára is egyszerűbbé válik a jogszabály értelmezése és alkalmazása a napi feladatok ellátása során.

A Deák gimnázium tanulóinak térítési- és tandíját is rendelet határozza meg. Eszerint a 2008/2009. tanévben a gimnáziumban mintegy 14 százalékkal csökken, a felnőttek iskolájában 8 százalékkal nő a tandíj.

Rendelet született a 2008. évi igazgatási szünetek elrendeléséről. Eszerint a nyári július 28-tól augusztus 8-ig, a téli december 22-től 31-ig tart. Az igazgatási szünetet a képviselő-testület rendelheti el a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény szerint. Ennek terjedelme nem haladhatja meg a köztisztviselő adott évre megállapított alapszabadságának háromötödét. A nyári időszakra eső igazgatási szünet lehetőséget ad arra, hogy a Polgármesteri Hivatal munkatársai kipihenhessék magukat, a téli szünet ezen túl mód nyílik a hivatal költségtakarékos működésére. 

Elfogadta a testület a Kispesti Atlétikai Club (KAC) 2007. évi működéséről és gazdálkodásáról szóló beszámolót. A napirend kapcsán Gajda Péter polgármester kijelentette: a kerület vezetésének nem áll szándékában az utolsó önkormányzati sporttelep elidegenítése, és a továbbiakban is úgy akarja üzemeltetni a KAC- pályát, hogy az nyitott maradjon a kispestiek előtt.

Pályázatot nyújt be az önkormányzat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) „Polgármesteri hivatalok fejlesztése a Közép-magyarországi régióban” című felhívására. A pályázat célja, a hivatali működés eredményességének, költséghatékonyságának javítása. A testület az elnyerhető 50 millió forinthoz 5,5 milliós önrészt biztosított.

A szociális alapszolgáltatások fejlesztésére is pályázik a kerület az NFÜ-höz. Az önkormányzat elképzelései szerint a Dobó Katica utca 18. alatti, jelenleg óvodaként működő épület funkcióváltó felújításával (az Arany Óvoda Dobó Katica utcai telephelyének megszüntetéséről is határozott a testület), valamint tetőterének beépítésével szociális nappali ellátást nyújtó komplexum jöhetne létre, amelyben foglalkoztatás, képzés és rehabilitáció zajlana. Az épület felújítása a későbbiekben lehetőséget ad további profilbővítésre is (pl. egészségügyi tevékenység, pszichiátriai betegek nappali ellátása). A képviselők 55 milliós önrészt szavaztak meg a pályázathoz.

A Wekerlei Tipegők Bölcsőde kapacitásbővítésére és felújítására ugyancsak az NFÜ-höz nyújt be pályázatot az önkormányzat. A testület biztosította a 10 százalékos, 19 millió forintos pályázati önrészt a programhoz.

Döntöttek a képviselők: a 2008. július 1-től egy évre 8 százalékkal emelik a nem lakás célú helyiségek bérleti díját.

A testület a KAC-pálya melletti közterületet kivonta a forgalomképtelen törzsvagyon köréből, s besorolta a forgalomképes ingatlanvagyon közé. A határozat szerint az önkormányzat 10,5 millió forintos áron értékesíti az ingatlant az AUTOPIAC Kft.-nek.

A képviselők döntöttek Wekerle Sándor mellszobrának ügyében, amelyet a telep centenáriuma alkalmából várhatóan novemberben állítanak fel a Kós Károly téren. A Budapest Galéria szakmai állásfoglalása Péterfy László szobortervét tartotta alkalmasnak köztéri megvalósításra, ezért a testület megbízta a művészt a szobor elkészítésével.

Iskolai álláshelyek változásáról is határozott a testület. A 2008/2009. tanévben összesen 10 technikai és pedagógus álláshely szűnik meg a kerületi oktatási intézményekben.

Minden kerületi oktatási-nevelési intézmény beépítette programjába az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedéseket. Az óvodák és iskolák esélyegyenlőségi intézkedési terveit jóváhagyták a képviselők.

Hét alapítvány közművelődési tevékenységét támogatta a testület. A Wekerlei Tipegők a Huba Bölcsőde Gyermekeiért Alapítvány bábelőadások megrendezésére 30 ezer, a Gyöngysor Alapítvány a Gyöngyszem Bölcsőde Gyermekeiért családi programok megrendezésére 25 ezer, a Tehetséges és Hátrányos Helyzetű Gyermekek Alapítvány gyermeknap megrendezésére 40 ezer, a Kispesti Mecénás Alapítvány Luca-napi vásárra 40 ezer, a Gyöngyvirág Kórusalapítvány Kodály Emlékhangverseny megrendezésére 50 ezer, a Jézus Társaság Alapítvány Bibliai szimpózium megrendezésére 35 ezer, a Kolónia Kispest Közalapítvány Wekerle Centenáriumi kiadvány megjelentetésére 100 ezer forintot kapott.

Intézményektől és civil szervezetektől összesen 47 pályázat érkezett a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottsághoz egészségmegőrző és betegség-megelőző tevékenységek támogatására. Bizottsági javaslatra a testület összesen 2 millió forintot osztott szét a jelentkezők között.

Két alapítványí nyári táboroztatáshoz kapott támogatást. A „DIXI Részképességzavarban Szenvedő Gyermekekért” Alapítvány dégi nyári táborát 105 ezer, a Wekerlei Cserkész Alapítvány gödöllői táborát 116 ezer forinttal segítette a testület.

(8 kép)
        

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |