Otthon tartható a kispesti farkas

2003.07.31.

Több éves pereskedés után megnyugtatóan rendeződött a kispesti farkas sorsa. A városi környezetben inkább csak állatkertekben előforduló állat házi tartásához az elmúlt napokban kaptak engedélyt gazdái.

Július végén a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága megadta az engedélyt Akela, a 9 éves európai szürke farkas házi tartásához. A természetvédelmi hatóság azt követően hozhatta meg az állat számára is kedvező döntést, hogy dr. Istvánfi Sándor jegyző ehhez júniusban hozzájárult.
A farkas 2005-ig érvényes engedélye nyolc éve tartó pereskedés végére tett pontot.
Tarné Azari Zsuzsannától , az ügyben eljáró Ipar-kereskedelmi és Ellenőrzési Iroda vezetőjétől megtudtuk: Akela kölyökkorában került a kispesti Fő utcába a marosvásárhelyi állatkertből. Állatszerető gazdái eddig azért nem kaphattak engedélyt, mert az állat tartásának feltételeit nem biztosították: a farkas átjárt a szomszédos ingatlanokra, és ez zavarta az ott lakókat. A probléma mára megoldódott, Akela kalandozásait biztonságos, jól megépített kennel korlátozza. Az új helyzetben már a szomszédok sem találtak kifogást. Az irodavezető hozzátette: noha 1999 óta rendelet tiltja meg Kispesten a vadállatok tartását, ez nem vonatkozik az 1999 előtt idekerült állatokra. Ettől függetlenül ezek gazdáinak is tartási engedélyt kell kérniük, ezt azonban még sokan elfelejtik, vagy nem tudják.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |