Pályázatok lakóknak, szervezeteknek és cégeknek

2003.08.04.

Több pályázat benyújtási határideje jár le a közeljövőben. A kispestiek bérlakásokra, fűtéskorszerűsítésre, tanulmányok támogatására, a helyi szervezetek működési segítségre adhatnak be pályázatot. Az iskolások rajzversenyre küldhetik műveiket, a cégeket két Wekerleteleppel kapcsolatos pályázat várja.

Üres önkormányzati bérlakásokra 2003. szeptember 22-ig pályázhatnak azok a 18 év feletti kerületi lakosok, akik legalább 2 éve ténylegesen a XIX. kerületben élnek. Az elbírálásnál előnyt élvez, aki az építésügyi, illetve egészségügyi hatóság szerint romos, műszakilag elavult, vagy egészségügyi szempontból nem megfelelő lakásban él; ahol a családban tartósan beteg személynek, vagy a lakásban együttlakó önálló család részére nem biztosított a külön szoba; az a főbérlő, aki bérlakását az önkormányzat részére beköltözhető állapotban visszaadja; az albérlő, családtag, szívességi lakáshasználó, valamint akik jövedelmük alapján magasabb lakbér-kategóriába tartoznak. A nyertesek a helyi rendelet alapján 5 évre kapják bérbe a lakást, a határidő azonban meghosszabbítható.

A Fővárosi Gázművek Rt.-vel kötött együttműködési megállapodás szerint a szociálisan rászoruló kispesti lakosok a takarékos, gazdaságos és környezetkímélő - földgáz alapú - fűtési megoldások bővítésére szeptember 15-ig pályázhatnak támogatásért. Az önkormányzat a költségvetésben meghatározott keretösszeg függvényében az önkormányzati lakásban lakó bérlők részére vissza nem térítendő, a magántulajdonban lakók részére, visszatérítendő kamatmentes támogatást nyújt, maximum 300 ezer forintig. Ezen felül a Gázművek - külön szerződés szerint - a konvektoros fűtés megvalósítását 150 ezer forinttal, a központi fűtés (cirkó-gázkazán) kiépítését 200 ezer forinttal támogatja a bérlők és a tulajdonosok részére egyaránt.

A határidős pályázati lehetőségeken kívül a XIX. ker. Önkormányzat 10/2003.(IV.14.) sz. rendelete alapján helyi támogatást kaphatnak, akiknek lakó- vagy tartózkodási helye 3 éve folyamatosan Kispesten van, és itt lakást vásárolnak, építenek, vagy felújítanak. A támogatás kamatmentes kölcsön, amely kerületi lakás vásárlásához, építéséhez, emeletráépítéshez, tetőtér beépítéshez, vagy más módon történő új lakás kialakításához, illetve az ingatlan felújításához, átalakításához adható egy családnak egy esetben, maximum l5 évre. Hasonló célokra - a felújítás és átalakítás kivételével - a fiatal házasok is kérhetnek egyösszegű, 300 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást.

A jó tanulmányi eredményt elérő, de nehéz szociális helyzetben élő cigány kisebbségi tanulókat az általános- és középiskolai, valamint a felsőfokú tanulmányok sikeres folytatásában támogatja az önkormányzat. A 2003/2004. tanévre az ösztöndíj-kérelmeket szeptember 19-ig lehet benyújtani. Mindhárom kategóriában - azonos feltételek esetén - előnyt jelentenek az előző tanév kerületi, fővárosi, vagy országos tanulmányi, sport, illetve művészeti versenyein elért előkelő helyezések, a példás magatartás és szorgalom, valamint a nyelvvizsga.
Ugyancsak a 2003/2004. tanévben, a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő, de nehéz szociális helyzetben élő tanulók is kaphatnak segítséget tanulmányaik sikeres folytatásához. A pályázatokat szeptember 1. és 26. között lehet benyújtani.

Rajzversenyt hirdet kispesti általános iskolás tanulók számára az Együtt Gyermekeink Biztonságáért Egyesület "MINKET VÉDENEK - Rendőrség - Polgári Védelem - Tűzoltóság" - címmel. A pályaműveket szeptember 30-ig várják, az eredményhirdetés október 15-én lesz.

Öntevékeny lakossági szervezetek - a pártok kivételével - működésük támogatására adhatnak be pályázatot augusztus 29-ig. A II. félévben szétosztható összeg 2.750 ezer forint. A pályázat célja a lokálpatriotizmus erősítése.

Két pályázat a Wekerleteleppel kapcsolatos. Az önkormányzat tervezési versenypályázatára a telep építészeti értékeinek, szellemiségének megőrzését célzó, legkedvezőbb konkrét építészeti, és településrendezési javaslatokat várják szeptember 23-ig. A pályamunkák alapjai lehetnek a további tervezéseknek, és segítséget nyújtanak a szabályozási terv tervezőjének kiválasztásában.
A polgármesteri hivatal a wekerletelepi felszíni szikkasztásos csapadékvíz-elvezetés I. ütemének kivitelezésére hirdetett meg nyílt pályázatot cégek számára. Beadási határideje: 2003. augusztus 18.

( A pályázatokkal kapcsolatos részletes tudnivalók a honlap Kommunikáció rovatában olvashatók )

Kapcsolódó cikkek:

Átadták a lakáskulcsokat...
Kispest csatlakozik a fűtéskorszerűsítési programhoz

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |