Segély helyett munka – Igent mondott a testület a közfoglalkoztatási tervre

2009.03.18.

A keddi ülésen a képviselő-testület egyebek mellett megszüntette a „Lakásért életjáradék” rendszert, és elfogadta az idei közfoglalkoztatási tervet. Április 1-től változnak a gyermekétkeztetés díjai is.

B. Z. – V. G. Z.

Napirend előtt egyperces néma felállással adózott a testület a közelmúltban elhunyt dr. Lélfay Botond korábbi önkormányzati képviselő emlékének.

A zárt ülést követően a képviselők módosították a gyermekétkeztetés térítési díjait: április 1-től 6 százalékkal kell többet fizetni. Az árak legutóbb egy évvel ezelőtt változtak.

Júliusban lejár az önkormányzat OTP-vel kötött hitelkeret szerződése. A testület döntött arról, hogy félmilliárd forinttal kisebb összeggel hosszabbítja meg további egy évre.

Tárgyalták a képviselők az Állami Számvevőszék jelentését az önkormányzat gazdasági rendszerének ellenőrzéséről. Az ÁSZ 2005–2008 I. fele közötti időszakot vizsgálta, és javaslatokat fogalmazott meg a további működésre vonatkozóan.

Konzorciumi együttműködési megállapodást köt az önkormányzat a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központtal. Együtt nyújtanak be uniós pályázatot az intézmény Biztos Kezdet klubjának működtetéséhez.

Megszüntette az önkormányzat a „Lakásért életjáradék” rendszert. A már megkötött szerződéseket továbbra is teljesíti a kerület. A rendszert 2000-ben indította el Kispest, az eltelt időben mindössze 14 szerződést kötöttek, emiatt vált indokolttá megszüntetése.

Elfogadta a testület az önkormányzat 2009. évi közfoglalkoztatási tervét. A program lehetővé teszi a korábban rendszeres szociális segélyen lévők foglalkoztatását korlátlan állami támogatás bevonásával. Vinczek György alpolgármester hangsúlyozta, így lehetővé válik, hogy segély helyett munkát adjanak a rászorulóknak.

Egyhangú igennel fogadták el a képviselők a Wekerletelep centenáriumáról szóló beszámolót. Nagy Tamás, a Wekerlei Társaskör Egyesület vezetője elmondta, a múlt évi programsorozat megteremtette az alapját annak, hogy tovább épüljön a közösség a telepen.

Közérdekű felajánlást tett a Háromszék utca egyik lakója: 100 ezer forinttal járul hozzá „fekvőrendőr” építéséhez az utcában.

Kispesti marad a 42-es villamos, nem megy át a XVIII. kerületbe – erről Gajda Péter polgármester adott tájékoztatást a képviselői kérdések között. Elmondta, a vonal meghosszabbításának ötlete a szomszéd kerületből származott, ám a főváros nem támogatta. Hozzátette, fontos viszont, hogy az Ady Endre út felújítása 2010-ben elindul.
(9 kép)
        
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |