Sikerek, eredmények – Fórumot tartott Burány Sándor

2010.04.09.


Fórumra várta a kispestieket Burány Sándor országgyűlési képviselő és Gajda Péter polgármester csütörtök délután a Kispesti Kaszinóban. A találkozó első részében az elmúlt évek kispesti sikereiről esett szó. A szocialista-szabad demokrata többségű önkormányzat rendbe tette a költségvetést, nehéz döntések után tavaly már olyan évet zárt a kerület, amire az elmúlt 20 évben nem volt példa: a válság ellenére pozitív mérleggel és hitelfelvétel nélkül zárta az évet az önkormányzat. A stabil költségvetés tette lehetővé, hogy a ciklusra tervezett feladatokat sikerült megvalósítani – fogalmazott Gajda Péter.
Beszéltek a korábban jól működő és 2006-ban folytatott programokról: a panelprogramról, a társasház-felújítási alap támogatásáról, az oktatási intézmények felújításáról, amelybe jelentős külső forrásokat is bevont az önkormányzat. Kitértek a lakosság biztonságát szolgáló térfigyelő programra, a közlekedésbiztonsági fejlesztésekre és a településőrség felállítására is. Említették a szociális ellátórendszer kiváló működését (erre a környező kerületeknél is többet fordít az önkormányzat), a színvonalasabb ellátás érdekében végrehajtott egészségügyi fejlesztéseket és a kiemelten támogatott kerületi sportéletet. Szó volt a szebb, zöldebb Kispestért 2006-ban indított Zöldprogram elemeiről: a térrendezésekről – amelyekbe ugyancsak jelentős külső forrást tudott bevonni a kerület –, a játszóterek felújításáról, pihenőparkok kialakításáról, valamint a Fogadj örökbe egy közteret mozgalomról, amely a lakosságot, az intézményeket és civil szervezeteket vonja be a kerület rendezésébe. Kispest polgármestere úgy fogalmazott, hogy a kerület látványos fejlődése, valamint a KMO és a posta felújítása, illetve a Nagykőrösi út zajvédelmének megoldása a kerület, a főváros és a kormány összefogásának eredménye.
Burány Sándor ijesztőnek nevezte a Fidesz nyilvántartását a választók politikai szimpátiájáról: ilyet nem szabad létrehozni – hangsúlyozta, és arra kérte a közönséget, hogy vasárnap minél többen menjenek el szavazni, mert így megakadályozható az efféle, a demokrácia játékszabályainak ellentmondó nyilvántartások fennmaradása. Kispest országgyűlési képviselője a kerület és az ország – s benne a Fidesz vezette önkormányzatok – fejlődésére utalva cáfolta azokat az ellenzéki véleményeket, amelyek szerint az ország romokban hever. A válságkezelésről szólva az államtitkár elmondta, a Bajnai-kormánynak és a mögötte álló MSZP-nek köszönhetően időben születtek meg az intézkedések, így az év második felében már elindulhat a növekedés. Az MSZP által bevezetett 13. havi nyugdíj megszüntetését kényszernek nevezte, ugyanakkor elmondta, hogy a nyugdíjprémium erős gazdasági növekedés esetén elérheti ennek összegét. Beszélt az személyi jövedelemadó mérsékléséről, a távhő árának csökkentéséről, a panelprogramról, valamint az átmenő kamionforgalom kitiltásáról a fővárosból. „Ha az ország fejlődéséről van szó, együtt kell dolgoznunk!” – jelentette ki Burány Sándor, hozzátéve, a szélsőjobbot kivéve mindenkivel szívesen együttműködik az ország, a főváros és Kispest érdekében.
MSZP Kispesti szervezete
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |