Stoptábla a további lakbér-, és pavilon tartozásoknak

2003.08.14.

Megkezdődött az összesen közel százmilliós lakbérhátralék rendezése: az érintett bérlők egy része már felkereste a Lakásügyi Csoportot és a VAMÜSZ-t, hogy a lehetőségekről tájékozódjon. Az elmúlt hetekben több pavilon-tulajdonos is befizette tartozását, egy esetben kellett csak az üzletet bezárni. Ettől függetlenül a reklámtábla, az árusítás, a pavilon és az építőanyag tárolás miatti tartozás még mindig mintegy hétmillió forintra rúg.

Májustól szigorított az önkormányzat a lakbértartozást felhalmozókkal szemben: az egy hónapos elmaradóknak figyelmeztető levelet küldött, háromhavi hátralékot követően pedig, a bérleti szerződés felmondását helyezte kilátásba a nem fizetőknek.
A bérlakás-tartozásokkal foglalkozó munkacsoport vezetője, Vinczek György alpolgármester a szigorítás okáról elmondta: többéves probléma kezelésére kellett megoldást találni, a kerület anyagi helyzete nem engedhet meg egy közel 97,5 milliós bevételkiesést. Ráadásul a tartozók száma folyamatosan nőtt, mostanra Kispest 1279 bérlakásából 790 bérlő került be az adóskörbe. Korábban a kerület két kedvezményes lehetőséget kínált a hátralékosoknak, de egyik sem hozott lényeges változást. A kamatmentes részleteket a legtöbben nem fizették, a tartozás kötelező rendezése utáni kedvezményes lakásvásárlással - amely a későbbi értékesítés és a kisebb lakásba költözés lehetőségét hordozta magában - kevesen éltek.
Az alpolgármester egyelőre elégedetlen az elmúlt három hónappal, bár mint hangsúlyozta: a hátralékok rendezésének folyamata elindult. Akikkel semmiféle együttműködést nem sikerült kialakítani, azoknak ügye a bíróságra került, sokan viszont az önkormányzattal közösen keresik a megoldást. Közülük többen a hivatal Lakásügyi Csoportját keresték meg, és a rendezés módjai felől érdeklődtek, mások, főleg a "kistartozók", a VAMÜSZ-szel vették fel a kapcsolatot részletfizetési kedvezményért. Ez utóbbit a "visszaesők" - akik korábban már kértek részletfizetést, de nem tartották be - nem vehetik igénybe, csak azokra vonatkozik, akik először kívánnak élni a lehetőséggel. Tartozásuk természetesen nekik sem növekedhet, a havi bérleti díjat is fizetniük kell. Külön gondot jelentenek az 500 ezer forintot meghaladó hátralékot felhalmozó, úgynevezett "nagytartozók". A hatvan családot - a jogi lépéseket megelőzően - a lehetőségekről szóló megbeszélésre invitálja a Lakás Csoport, amely a szociális rászorultság függvényében dönt a továbbiakról. Aki megtagadja az együttműködést, az azonnali felmondást kockáztatja.
A rászorulók többféle lehetőség közül válogathatnak. Ha a bérleti jogot visszaadják, az önkormányzat alacsonyabb komfortfokozatú, kisebb lakást próbál meg biztosítani számukra. Ebben az esetben a minőségi cserétől függően az önkormányzat letudja a tartozást, amelynek alapja a leadott lakás forgalmi értékének 50 százaléka. A visszavásárlás a vidékre költözni szándékozókon is segíthet, a kapott pénzből valószínűleg könnyebben tudnak majd lakást vásárolni egy másik településen. Ezzel a lehetőséggel egyébként már többen is éltek. A 70 éven felüli nyugdíjasok számára pedig a lakásért életjáradék program jelenthet megoldást.
Ha a tartozás nem éri el a félmillió forintot, azok az adósok, akiknek legalább 6, legfeljebb 18 hónapos a hátralékuk, maximum 260 ezer forintos állami adósságkezelési támogatást kaphatnak az önkormányzattól, ami lakásfenntartási támogatással is kiegészül. (Az adósságkezelés a tervek szerint 2004. január 1-től indul, jelenleg a helyi rendelet előkészítése folyik). A programban való részvételhez az adósnak vállalnia kell a tartozás egy részének finanszírozását, emellett együtt kell működnie a Kispesti Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal: a családsegítő adósságkezeléssel foglalkozó szakemberei ellenőrzik a család gazdálkodását, beleszólhatnak abba. Vinczek György hangsúlyozta: az önkormányzat senkit nem akar az utcára tenni, de szeretné, hogy csak a valóban rászorultakhoz - nyugdíjasokhoz, betegekhez, többgyermekes családokhoz, vagy a gyermeküket egyedül nevelőkhöz - jusson el a segítség, ezért van szükség a szigorú szabályozásra.

A közelmúltban a kispesti pavilonok díjtartozásai ügyében is előrelépés történt. Nem egészen 5,5 millió forintot fizettek be a tulajdonosok. Mint ismeretes, Steinerné dr. Török Katalin polgármester korábban már felhívta a figyelmüket arra, hogy júniusban, a halmozódó közterület-használati díjhátralékok miatt visszavonhatnak engedélyeket, amely egyúttal az üzletek bezárását eredményezheti. (Háromhavi elmaradás esetén a hivatal egyoldalúan megteheti ezt a lépést). Az intézkedés indoklásaként a polgármester hangsúlyozta: a közterületek használatából származó bevételek részei az önkormányzat költségvetésének, ezek hiányában fontos feladatok maradhatnak el.
Tallián Istvánnétól , a Műszaki Csoport munkatársától megtudtuk: tartozás miatt 9 pavilon esetében kezdeményezték az engedély visszavonását, ezt követően az üzlet bezárását. Három hónaptól 2-3 évig terjedő tartozásokról volt szó, amelyek rendezésére többszöri felszólítás ellenére sem mutattak hajlandóságot a tulajdonosok. Öt esetben a határidő lejárta előtt kifizették az összesen mintegy 1,3 millió forintos hátralékot. Három tulajdonos engedélyét visszavonták, ám ők még az üzletek bezárása előtt rendezték a közel 4,2 milliós elmaradást. Egy pavilont, amelynek tulajdonosa több mint egymilliós tartozást görgetett, bezártak. Talliánné megerősítette: a gyakorlat folytatódik, a szigorítás megmarad a hátralékosokkal szemben, hiszen még így is mintegy hétmillió forintra tehető a reklámtábla, az árusítás, a pavilon, és az építőanyag-tárolás ki nem fizetett közterület-használati díjhátraléka.



iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |