Tájékoztató az Európai Parlament magyar tagjainak választásáról



Tisztelt Választópolgárok!

Sólyom László köztársasági elnök 2009. június 7-ére tűzte ki az Európai Parlament magyar tagjainak megválasztását. Az alábbiakban egy rövid összefoglalóban kívánjuk az eligazodást segíteni.

-          A szavazati joggal rendelkező állampolgárok a névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítőt az ajánlószelvénnyel együtt 2009. április 6. és 10. között kapják meg.

-          A választásra jogosultakat tartalmazó névjegyzék 2009. április 8-tól április 15-ig megtekinthető a Polgármesteri Hivatal Okmányirodáján.

-          Abban az esetben, ha valaki nem szerepel a névjegyzéken, a felvétel miatt 2009. április 8-tól április 15-én 16.00 óráig élhet kifogással a jegyzőnél.

-          Aki a választás napján nem tartózkodik Magyarországon, kérheti külképviseleti névjegyzékbe való felvételét. Ez lehetséges személyesen vagy meghatalmazott útján a Helyi Választási Iroda vezetőjénél 2009. május 22-éig. Ajánlott levélben is kérhető, úgy, hogy az legkésőbb 2009. május 22-ig megérkezzen a Helyi Választási Irodába.

-          Akik a szavazás napján nem tartózkodnak a lakóhelyükön, de élni kívánnak a választás jogával, a választás előtti péntekig, azaz 2009. június 5-én 16.00 óráig kérhetik a Helyi Választási Irodától az igazolást. Ez is kérhető ajánlott levélben, melynek beérkezési határideje 2009. június 2. Igazolás kiadása csak 2009. június 5-én 16.00 óráig lehetséges.

-          A módosított névjegyzék 2009. június 5-én 16.00 óráig megtekinthető lesz a Polgármesteri Hivatalban.

Az ajánlás

A választáson csak pártok állíthatnak listát és csak akkor, ha összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlószelvényt. A listák 66 nevet tartalmazhatnak, ebből 22 név kerül fel a szavazólapra, mivel Magyarország 22 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. A szavazólap az egész országban egységes lesz.

Aki élni kíván az ajánlás jogával, annak az ajánlószelvényt kitöltve, a jelölő és a jelölt megnevezésével, saját kezűleg aláírva kell átadnia az ajánlást a gyűjtőnek. Ajánlószelvények 2009. május 8-án 16.00 óráig gyűjthetők.

Amennyiben valaki nem kapta meg az ajánlószelvényét, azt kérhető a hét minden munkanapján a Polgármesteri Hivatalban a Helyi Választási Irodától (földszint 19. telefon: 3474-907 vagy a 3474-545-ös telefonszámon) 2009. május 8-ig.

A szavazás

A szavazás napja 2009. június 7-én 6.00 órától 19.00-ig történik. Azokon a külképviseleteken, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 vagy -2 óra, a helyi idő szerinti 6.00 óra és a közép-európai idő szerinti 19.00 óra között lehet szavazni. Az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken 2009. június 6-án, helyi idő szerint 6.00 és 19.00 óra között lehet majd szavazni.

Szavazni a szavazás napján 6 órától 19 óráig, személyesen a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazóhelyiségben lehet. A szavazatszámláló bizottság munkájának megkönnyítése érdekében az értesítőt szíveskedjék magával vinni. Szavazni a következő érvényes igazolvány (ok) bemutatásával lehet: lakóhelyet tartalmazó személyazonosító igazolvány, vagy lakcímigazolvány és személyazonosító igazolvány, vagy lakcímigazolvány és útlevél, vagy lakcímigazolvány és 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedély. Természetesen, ha valaki igazolással szavaz, az igazolást is magával kell vinnie.

A mozgásában gátolt választópolgárt szavazásának lehetővé tétele érdekében – kérésére – a szavazatszámláló bizottság legalább két tagja mozgóurnával felkeresi. Mozgóurnát a szavazás napja előtti napig, tehát június 6-án délután 16 óráig lehet írásban kérni a Helyi Választási Irodától (telefon. 347-4907), illetve a szavazás napján a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól.

Amennyiben a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapot, melyet a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegzőlenyomattal lát el. A szavazólap átvételét a választópolgár a névjegyzéken saját kezű aláírásával igazolja. A szavazólap kitöltéséhez szavazófülke áll a választópolgár rendelkezésére. Ennek igénybevétele nem kötelező. Jelöltre szavazni a jelölt neve alatti, feletti vagy melletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet. A választópolgár a szavazólapot ezek után borítékba teszi, és a szavazatszámláló bizottság előtt urnába helyezi.

Helyi Választási Iroda
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |