Takarékos és stabil az idei költségvetés

2010.02.17.

Elfogadták az idei költségvetést: lesz pénz a tervezett fejlesztésekre. Újabb lakáshoz jutnak a kispesti rendőrök. Kezdődhet a kerékpárút és a Forrásház Gondozási Központ építése. A Bokréta Bölcsőde csoportszobával bővülhet pályázati forrásból. Tavasztól az önkormányzat és a Katolikus Karitász együttműködésében EU-s élelmiszersegély program indulhat Kispesten. A keddi testületi ülésen több ingatlan értékesítéséről és bérbeadásáról is döntöttek a képviselők.

A zárt ülést követően elsőként a tavalyi büdzséről szóló rendeletet módosította a testület, majd a 2010. évi költségvetést tárgyalták, és fogadták el a képviselők. A polgármester takarékosnak és stabilnak nevezte az idei büdzsét, és határozottan cáfolta, hogy az – mint a Fidesz állította – választási költségvetés lenne. Azt mondta, ha így volna, Kispest – hasonlóan azokhoz a fideszes vezetésű nagyvároshoz, amelyek kötvényt bocsátottak ki – jobban el lenne adósodva. Gajda Péter hangsúlyozta, az elmúlt években azokat a fejlesztési feladatokat oldotta meg az önkormányzat, amelyeket 2006-ban a polgármesteri program felvázolt, „se többet, se kevesebbet”. Hozzátette: „idén is azokat az elképzeléseket valósítjuk meg, amiket vállaltunk, csak még nem tudtuk elvégezni.” Az önkormányzat idei bevételi főösszegét csaknem 12,8 milliárd forintban, a kiadási főösszeget kicsivel több mint 13,1 milliárdban határozta meg a testület. A hiányt 350 millió forint működési hitel felvételével finanszírozzák, a fejlesztési hiányt 70 millió forint fejlesztési hitel felvételével pótolják.

Nyílt, licitálásos pályázaton egyben értékesíti a kerület a Báthory utca 2., 4., 6., valamint a Kisfaludy utca 1., 3., illetve az Ady Endre út 114. és 116. alatti felépítményes ingatlanokat. A Táncsics utca 1. alatti 725 m² alapterületű, korlátozottan forgalomképes ingatlant pályázat útján, bérbeadással hasznosítja az önkormányzat.

Újabb lakáshoz jutnak a kispesti rendőrök. Az önkormányzat a kerületben szolgáló rendőrök lakásgondjainak megoldására eddig hét ingatlan bérleti jogát biztosította a BRFK-nak. Kettőt már használ a kispesti kapitányság, most egy újabb (egy szoba, komfortos) lakás bérlőkijelölési jogát biztosította a BRFK-nak a kerület.

Együttműködési szerződést köt a kerületi és a fővárosi önkormányzat a Kerékpározó Kispest pályázathoz kapcsolódóan. Az önkormányzat 73,5 millió forint európai uniós pályázati támogatást kapott a kerületi kerékpárforgalmi hálózat bővítésére. A Határ utat a Kőbánya-Kispest intermodális csomóponttal összekötő, tervezett kerékpárút a Pannónia út – Esze Tamás utca – Hungária út – Ady Endre út – Hunyadi utca – Üllői út – Kosárfonó utca nyomvonalon halad. Az érintett útszakaszok közül az Ady Endre út, a Hunyadi utca és az Üllői út pályázattal érintett részei a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában vannak, ezért kell megkötni az együttműködési szerződést.

A Kispesti Pszichocentrum – Forrásház Gondozási Központ pályázathoz – a megvalósításhoz több mint 450 millió forint uniós támogatást kapott a kerület – a Kispesti Egészségügyi Intézettel (Gyógyító Művészeti Műhely és Tárt Kapu Színház), a Védett Műhely Rehabilitációs Foglalkoztató Nonprofit Kft.-vel és a Humán Sztráda Nonprofit Kft.-vel köt együttműködési megállapodást az önkormányzat. A szociális és foglalkoztatási szolgáltatásokat összekapcsoló nappali intézményben a gondozás mellett fejlesztőmunkával, felkészítő foglalkoztatással, mentori támogatással segítik a pszichiátriai betegeket visszatérni a munkaerő-piacra. Idén az intézményt alakítják ki, várhatóan 2011 tavaszától működik majd a gondozási központ.

Pályázati támogatásból újulhat meg a Bokréta Bölcsőde. Az intézmény bővítése csoportszobával az egyik legsürgetőbb megoldásra váró probléma. A munkálatok összköltsége valamivel több mint 13,8 millió forint, az Önkormányzati Minisztérium pályázatán ennek 80 százaléka szerezhető meg. A testület biztosította a szükséges 20 százalékos pályázati önrészt.

Támogatási szerződést ír alá az önkormányzat a Kispest Wekerletelepi Szent József Plébániával. A plébánia az önkormányzat egyik konzorciumi partnere a Wekerle, ahol értéket őriz az idő című sikeres uniós pályázatban. A partnerség alapján az önkormányzat 14 millió forint kamatmentes, visszatérítendő kerettámogatást biztosít a plébániának a projekt építési részének megvalósításához.

EU-s élelmiszersegély program indul Kispesten az önkormányzat és a Katolikus Karitász együttműködésében áprilistól. Az adományközpont az Üllői út 250 alatti üzlethelyiségben működik majd, a program lebonyolítását a Közpark Kft. végzi. Az új, önként vállalt önkormányzati feladat keretében az unióból érkező tartós élelmiszerekkel mintegy 1500-2000 kispesti rászorulót tudnak támogatni.

A testület elfogadta a polgármesteri hivatal és az önkormányzat környezetvédelmi, valamint szociális bizottságainak tavalyi évi munkájáról szóló beszámolókat.
(10 kép)
       
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |