Újabb uniós forrásokra pályázik Kispest

2009.06.24.

Közszolgáltatást nyújtó épületek akadálymentesítéséhez és kerékpárút építéséhez is uniós forrásokra számít az önkormányzat. A keddi testületi ülésen egyebek mellett alapítványi támogatásokról, wekerlei nyílászáró-pályázatról és a Táncsics utcai gyermek szakrendelő elköltöztetéséről is határoztak a képviselők.

B. Z. - V. G. Z.

Zárt ülésen döntött a testület a Kispesti Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetői pályázatáról: újabb öt évig az eddigi igazgató, Taligás Lajos irányítja az iskolát.

A zárt ülés után elsőként a piacokról és vásárokról szóló rendeletet módosították a képviselők. Ezt a júliusi áfa-változás tette szükségessé. A piacot üzemeltető VAMÜSZ igazgatója, Horváth Zoltán elmondta, 2007 nyara óta nem változtak a bérleti díjak a kispesti piacokon.

Módosultak a Kispesti Szociálpolitikai Kerekasztal létrehozásáról, a polgármesteri hivatal, a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról, valamint az egészségügyi alapellátás körzeteiről szóló rendeletek.

Változott a vendéglátó üzletek működésének korlátázásáról szóló rendelet. A jövőben csak azokban árulhatnak alkoholt, és csak azok az üzletek nyithatnak ki, amelyekben meleg ételt is lehet kapni.

A vendéglátó üzletek éjszakai működéséről szóló rendelet is módosult. A melegétel-szolgáltatás kötelezettsége mellett szigorítás is életbe lép: az üzletnek 50 méternél távolabb kell lennie a lakóépületektől.

A július 1-jétől életbe lépő 25 százalékos áfa-változás miatt 5 százalékkal emelkednek a kerületi gyermek- és nyugdíjas-étkeztetés térítési díjai.

Uniós forrásra pályázik az önkormányzat a közszolgáltatást nyújtó épületek akadálymentesítésére. A munkák a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat III. és V. Gondozási Központjait érintik. A pályázatba a fogyatékossággal élők érdekvédelmi szervezeteit is bevonja az önkormányzat, akikkel együttműködési megállapodást köt.

Uniós pályázati forrásból épülhet kerékpárút is Kispesten. Mintegy 2,5 km hosszan a Pannónia út – Esze Tamás utca – Hungária út – Ady Endre út – Hunyadi utca – Üllői út – Kosárfonó utca – Katica utca tervezett nyomvonalán jöhet létre a bicikliút-beruházás. A kijelölt szakasz a kerület egyik legfontosabb összekötő útvonala, mindkét végén meglévő vagy megvalósulás előtt álló kerékpáros útvonalhoz csatlakozik. A pályázat elbírálása októberben várható, siker esetén 2010 tavaszán kezdődhet a munka.

Kispest Városfejlesztési és Üzemeltetési Kft. néven önkormányzati cég alakul a Kós Károly téri tervezett rekonstrukció teljes koordinálására. A társaság létrehozása kötelező eleme a Wekerle, ahol értéket őriz az idő című európai uniós pályázatnak. Mint ismeretes az önkormányzat közel egymilliárd forint támogatásra számít a beruházás megvalósításához.

Wekerletelepi lakások nyílászáróinak cseréjére ír ki pályázatot az önkormányzat. Egy tulajdonos legfeljebb 4 ablakra pályázhat: összesen maximum 200 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kaphat. Dr. Balogh Pál hangsúlyozta a pályázat elindításával a műanyag nyílászárók elterjedésének szeretne gátat vetni a kerület.

Nyílt pályázaton kívánja értékesíteni a Kossuth tér 23-24. alatti társasházban lévő 13 üres lakás- és tetőtér albetétjét az önkormányzat. Harminchatmillió forintos áron vásárolja meg a kerület a Simonyi Zsigmond utca 68. alatti ingatlan 50 százalékát.

Három alapítvány támogatásáról döntöttek a képviselők. A Meseország Gyermek Alapítvány és a Prof. Dr. Kováts István Alapítvány 100-100 ezer forintot, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány 50 ezer forintot kap. Utóbbinak a Fidesz-KDNP frakciója további 50 ezer forintot juttat el saját forrásból.

Csaknem tízmillió forintot fizet az önkormányzatnak a UPC Magyarország Kft. azért, mert hálózatfejlesztése 4 km hosszan érinti a kerület közterületeit. A cég vállalja, hogy a bontással érintett járdaszakaszokat teljesen helyreállítja.

Egyhangú igen szavazattal támogatta a testület, hogy az önkormányzat élni tudjon tulajdonosi jogaival a Kós Károly tér 1.-be tervezett gyermekorvosi rendelő ügyében. Gajda Péter polgármester elmondta, wekerlei kismamák javasolták, hogy központi helyen legyen egy rendelő. Az önkormányzat már elkezdte a munkát, az épületből máshova költöztette a Kisebbségek Házát, megterveztette a rendelőt, amelyre elvi építési engedély is van, ám a szomszéd társasház a beruházáshoz szükséges támogatást nem adta meg. Hangsúlyozta, vagy nem lesz rendelő, vagy a jog eszközeivel próbálja elérni az önkormányzat, hogy mégis megvalósuljon. Dr. Tarnai Richárd kijelentette, a Fidesz-KDNP frakciója támogatja az elképzelést, el kell érni, hogy gyermekrendelő legyen Wekerletelepen.

Hozzájárult a testület ahhoz, hogy a Táncsics utcából az egészségügyi intézet Ady Endre úti épületébe és társintézményekbe költözzön a gyermek szakrendelő. A költözéshez 7 millió forintot biztosított az önkormányzat. A változtatást az intézet kérte, mert az áttelepítéssel éves szinten mintegy tízmillió forintot takaríthat meg.
(8 kép)
               
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |