Választás: második forduló április 25-én



Az első forduló eredménye
A parlamenti képviselő választás első fordulójában az alábbi eredmények születtek Kispesten (a 28. sz. egyéni választókerületben):
Az urnáknál a szavazásra jogosult állampolgárok közül 33 515-en jelentek meg, ez a választójogosultak 68,88 %-a.
Az öt egyéni jelölt a következő megoszlásban kapott érvényes szavazatot.
Burány Sándor MSZP                         9665 szavazat    29,13 %
Faith Balázs LMP                                3731 szavazat    11,25 %
Pősze Lajos Jobbik                             3879 szavazat    11,69 %
Ritter János MDF-SZDSZ                   1030 szavazat      3,10 %
dr. Tarnai Richárd FIDESZ-KDNP    14 872 szavazat    44,83 %
 
Tájékoztatjuk a listás szavazás eredményéről is önöket, amely szavazólap már a következő fordulóban nem lesz választási lehetőség.
MSZP                     8784 érvényes szavazat                26,43%
Jobbik                    4249 érvényes szavazat                12,79 %
LMP                       4060 érvényes szavazat                12,22 %
MDF                      1497 érvényes szavazat                  4,50 %
FIDESZ-KDNP    14 643 érvényes szavazat                44,06 %
 
A választási bizottság
A bizottság mielőtt hitelesítette volna az egyéni választókerületi eredményeket, a szavazás napján öt kifogást bírált el.
Egy rendkívülinek minősíthető esemény történt, a 21-es számú szavazókörben, ahol igazolással lehet szavazni. Itt a választás és az eredmény megállapítása is elhúzódott az igazolással szavazók jelentős száma miatt.

Második forduló
A fővárosi listás választás már az első fordulóban érvényes volt, ezért listás választásra a második fordulóban már nem kerül sor.
 
Mivel Kispesten az egyéni képviselő választás az első fordulóban érvényes, de eredménytelen volt, ezért a második fordulóban csak a legtöbb szavazatot elért alábbi három jelölt indulhat:
Burány Sándor MSZP
Pősze Lajos Jobbik
dr. Tarnai Richárd FIDESZ-KDNP
 
A választás második fordulójában tehát csak egyéni szavazólapon szavazhatnak a kispesti választópolgárok.
A három képviselő jelölt közül az lesz Kispest országgyűlési képviselője, aki a második fordulóban a legtöbb érvényes szavazatot kapta, feltéve, hogy a szavazáson a kerület választópolgárainak több mint 25%-a szavazott.
 
Választási információk április 25-ére.
-         Kérünk mindenkit, hogy a korábban átvett választási értesítőben megjelölt szavazókörbe menjen szavazni. Amennyiben választási értesítőjét megőrizte, kérjük, azt vigye magával, ezzel segítve a szavazatszámláló bizottság munkáját.
-         A választás reggel 6.00-tól 19.00 óráig tart.
-         Kérjük vigye magával személyi azonosításra alkalmas igazolványát, valamint lakcímkártyáját, mivel ez elengedhetetlen feltétele a szavazásnak.
-         Igazolással csak az szavazhat, aki a második fordulóra már, legkésőbb április 9-ig, kért és kapott igazolást. A két forduló között igazolást kérni már nem lehet.
-         Aki az első választási fordulóban olyan helyen szavazott igazolással (vagy szavazhatott volna, de nem vett részt a szavazáson), ahol az egyéni választás érvényes és eredményes volt, az a második fordulóban már nem szavazhat.
-         Mozgóurnát a második fordulóra is csak írásban lehet kérni, 24-én 16.00 óráig az okmányirodánkon, vagy a választás napján, ugyancsak írásban, a szavazatszámláló bizottságtól.
-          Mivel a második fordulót a külképviseleteken is a magyarországi szavazással egy időben tartják meg, ezért a külképviseleti szavazatok megszámlálására kijelölt szavazókörökben (Kispesten a 24-es számú szavazókörben) és az egyéni választókerületben is csak a szavazást követő 6. napon lesz megállapítható a hivatalos végeredmény.
-         A második fordulós kampányidőszak április 23-án 24.00 óráig tart. A kampánycsend április 24-én 0.00 órától április 25-én a szavazás befejezéséig tart.
 
Helyi Választási Iroda
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |