Változások a szociális rendeletben

2010.04.21.

Elfogadta az önkormányzat 2009. évi zárszámadását, és egyebek mellett módosította a szociális és gyermekvédelmi ellátásról szóló rendeletet keddi ülésén a kispesti képviselő-testület. Az egyházi funkciót szolgáló kerületi épületek felújítási támogatásáról is döntöttek a képviselők.

Az ülés kezdetén egyperces néma felállással adózott a képviselő-testület a közelmúltban elhunyt Veres Imre emlékének. Veres Imre 1994 és 1998 között az FKGP-MIÉP képviselője volt, a Vagyonkezelési és Városfejlesztési Bizottság elnökeként vett részt az önkormányzat munkájában.

A polgármester bemutatta a testületnek a kerület új polgári védelmi vezetőjét, Fülöp Tibor alezredest.

A zárt ülést követően az önkormányzat 2009. évi zárszámadásáról szóló rendeletet fogadták el a képviselők. A rendelet indoklása szerint az elmúlt év során sem működési, sem fejlesztési hiány nem keletkezett, és folyószámlahitel felvételére nem volt szükség. Gajda Péter polgármester külön kiemelte, hogy jól sikerült a 2009-es év, és az eredményt megköszönte a Városháza és az intézmények munkatársainak. Kránitz Krisztián, a Költségvetési és Közbeszerzési Bizottság elnöke megerősítette a polgármester szavait: eredményesnek nevezte a tavalyi évet. A napirend tárgyalása során Gajda Péter hangsúlyozta, 20 év óta nem volt még olyan éve az önkormányzatnak, hogy ne kelljen hitelt felvennie. Hozzátette, minden tervezett fejlesztés megvalósult, és az összes vállalását végrehajtotta az önkormányzat 2009-ben.

Módosult a szociális rendelet. Vinczek György, a szociális ágazatot felügyelő alpolgármester három jelentős változásra hívta fel a testület figyelmét. A rendszeres szociális segélyt igénylők körében mentesülhetnek a közfoglalkoztatás alól azok a nők, akik igazoltan gyermeket vállaltak és terhesek, valamint azok, akiknek az egészségkárosodása meghaladja a 40 százalékot, de nem kapnak járadékot, illetve azok, akik mentális problémákkal küszködnek, és erről rendelkeznek orvosi igazolással. A másik fontos módosítás szerint az adósságkezelés körébe bevont adósság 300 ezerről 400 ezer forintra emelkedett. Az egyszeri anyasági támogatás összege is nőtt: korábban az öregségi nyugdíjminimum 80 százaléka volt, most ezt 90 százalékra emelte az önkormányzat. Ez gyermekenként mintegy 3000 forintos növekedést jelent.

Négyszázezer forinttal támogatja az önkormányzat a Puskás Ferenc Alapítványt. A civil szervezet kiemelt célja a labdarúgó utánpótlás támogatása, a fiatal tehetségek felkarolása és sportolási lehetőségek javítása.

2010-ben is támogatást nyújt az önkormányzat az egyházi funkciót szolgáló kispesti épületek felújításához. A költségvetés összesen 5 millió forintot biztosít erre a célra. A Kispesti Központi Református Egyházközség 750 ezer, az Evangélikus Egyház 600 ezer, a Jézus Szíve Plébánia 950 ezer, a Baptista Egyház Kispesti 1. számú Gyülekezete 800 ezer, a Nagyboldogassszony Főplébánia 500 ezer, a Rózsatéri Református Egyházközség 300 ezer, az Evangéliumi Testvérközösség 550 ezer, a Zsidó Hitközség XVIII.-XIX. kerületi Körzete 300 ezer, valamint a Görög-Katolikus Egyházközség 250 ezer forintot kap.
(9 kép)
    

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |