Voks 2010



Jelölés
A jelölőszervezetek és a jelöltek bejelentésére szeptember 3-án 16 óráig van lehetőség. A Helyi Választási Bizottság minden, a törvényes feltételeknek megfelelő jelölő szervezetet, jelöltet, illetőleg listát - a bejelentését követő 2 napon belül - nyilvántartásba vesz.
E jogvesztő határidő lejártát követően véglegesítheti a Helyi Választási Bizottság (HVB) a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán, illetve a helyi kisebbségi önkormányzati képviselők választásán induló jelölteket.
A Helyi Választási Bizottság a beérkezett bejelentések és a leadott ajánlószelvények alapján augusztus 27-ig, az alábbi jelöltek, ill. jelölő szervezeteket nyilvántartásba vételéről döntött Kispesten:
Polgármesterjelölt: Gajda Péter - MSZP
Egyéni képviselőjelöltek száma: MSZP: 11, LMP: 8, JOBBIK: 1
Települési kisebbségi önkormányzati képviselőjelöltek:
- LUNGO DROM Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség: 4 jelölt
- Magyarországi Bolgárok Egyesülete: 4 jelölt
- Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete: 3 jelölt
- Magyarországi Románok Országos Érdekképviseleti Egyesülete: 5 jelölt
A HVB-nél bejelentett jelölőszervezetek:
- Összefogás Kispestért Egyesület
- Közös Esély Egyesület

Választási értesítő

Ismét szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy aki nem kapta meg a választási értesítőt és az ajánlószelvényeket, keresse fel okmányirodánkat.

Szavazólapok
A fővárosban külön-külön szavazólap szolgál az egyéni választókerületi, a polgármester-, a főpolgármester, valamint a fővárosi listás választásra.

Kompenzációs lista
A kompenzációs listákra közvetlenül nem lehet szavazni: ezen listák az úgynevezett töredékszavazatok arányában kapnak mandátumok. A 10 000-nél több lakosú településeken – így Kispesten is - az a jelölő szervezet állíthat kompenzációs listát, amely a település egyéni választókerületeinek több mint felében jelöltet állított. A szeptember 6-án 16 óráig bejelentett és nyilvántartásba vett kompenzációs listák a választókerületben összesített töredékszavazatok arányában kapnak mandátumot, de csak akkor, ha a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok öt százalékát elérték. Kispesten 5 kompenzációs listás mandátum kerül ily módon kiosztásra.

Választási kampány
A választási kampány a választás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig tart. A szavazás napján 0 órától 19 óráig választási kampányt folytatni tilos.
A választási kampány végéig a jelölő szervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot. Épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetőleg - állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén - a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet. A kerületi, illetve a fővárosi önkormányzat által ideiglenesen kihelyezett, a választási plakátok elhelyezésére szolgáló hirdető-berendezéseket minden jelölőszervezet, illetve jelölt igénybe veheti.

Mozgóurna
Már most szeretnénk felhívni a mozgásában gátolt választópolgárok figyelmét arra, hogy mozgóurna csak írásban kérhető: a választás napját megelőzően a helyi választási iroda vezetőjétől, míg a szavazás napján a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól. Amennyiben a szavazókör kerekes székkel nem közelíthető meg – sajnos több ilyen szavazókörünk van - úgy javasoljuk, hogy még a választás napját megelőzően juttassák el kérelmüket a választási iroda vezetőjéhez.

Választással kapcsolatos kérdéseikkel a jegyzo@kispest.hu címen, vagy a 282-9964-es fax számon kereshetnek meg bennünket.

Helyi Választási Iroda

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |