Wekerlei ablakpályázat: tízmilliót ad rá az önkormányzat

2010.03.17.

Értékmegőrző céllal pályázatot ír ki az önkormányzat a wekerletelepi fa nyílászárók eredetivel megegyező felújítására, illetve cseréjére. Olcsóbb lesz a kisnyugdíjasok étkezése, és kevesebbet kell majd fizetni a házi segítségnyújtásért is. A szociális ellátásról szóló mellett még további öt rendeletét – köztük a gyermekétkeztetési díjakról, valamint a lakásokról szólót – módosította keddi ülésén az önkormányzat képviselő-testülete.

A zárt ülés után elsőként a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatáról, majd a kitüntetésekről, az önkormányzat vagyonáról, valamint a lakásokról szóló rendeleteket módosították a képviselők.

Változott a szociális ellátásról szóló rendelet is. Vinczek György alpolgármester elmondta, akiknek az átlagnál kisebb a nyugdíjuk, kevesebbet fognak fizetni az étkezésért, és csökkent a házi segítségnyújtás díja is. Utóbbi kapcsán hozzátette: az önkormányzat szeretné, ha nagyobb igény lenne az ellátásra, ugyanis korábban sokan azért nem vették igénybe, mert magasnak tartották az árát.

Módosultak a gyermekétkeztetés díjai: a szolgáltató Elamen Zrt. az infláció mértékével megegyező 4,4%-kal emelte az árakat. Nagy Péter humánszolgáltatási igazgató arról tájékoztatta a testületet, hogy évente mintegy 300 millió forintba kerül a nevelési-oktatási intézményekbe járó gyerekek étkeztetése. Ennek az összegnek nagyobb részét átvállalja az önkormányzat: 13 millió forinttal az intézményeket, s rajtuk keresztül a rászorulókat támogatja; 110 millióba kerül az alanyi jogon járó ingyenes vagy 50%-os kedvezmény; összesen 45 millió forinttal pedig minden étkezéshez hozzájárul az önkormányzat. A tanulók 35-40 százaléka teljesen térítésmentesen vagy 50%-os kedvezménnyel étkezhet Kispesten.

Meghosszabbítja a folyószámlahitel-keretet az önkormányzat: idén júliustól jövő júliusig 1,5 milliárd forint áll az önkormányzat rendelkezésére. Gajda Péter polgármester a napirend kapcsán kijelentette, az önkormányzat gazdálkodása stabil, várhatóan az idei évet is az elmúlt 1-2 évhez hasonló eredménnyel zárja a kerület. Elmondta, jelenleg 110 milliós pozitívumot mutat a folyószámla-egyenleg, a biztonság érdekében van szükség a korábbi 1 milliárdos hitelkeret emelésére 1,5 milliárdra. Fekete László képviselő szerint az elmúlt évek gazdálkodása és az elfogadott költségvetés garancia arra, hogy ne vagy csak csekély mértékben használja az önkormányzat.

Értékmegőrző céllal pályázatot ír ki az önkormányzat a wekerletelepi fa nyílászárók eredetivel megegyező felújítására, illetve cseréjére: a munkálatokhoz összességében 10 millió forint – lakásonként legfeljebb 300 ezer forint – vissza nem térítendő támogatást biztosít. Cserny Sándor, a Várospolitikai és Fejlesztési Bizottság elnöke elmondta, a pályázatot másodszor írja ki az önkormányzat, a tavaly rendelkezésre álló 5 millió forintból 2,6 milliót használt fel a bizottság. Az idei pályázatba, amelyet Wekerlei Társaskör Egyesület Építész Klubja is véleményezett, a tavalyihoz képest új javaslatok is bekerültek.

A kérdések között Timár Béla képviselő a Kós Károly téri famunkák kapcsán javasolta, hogy a kivágott fákat kaphassák meg a rászorulók. A polgármester úgy reagált a felvetésre, hogy a képviselő „nyitott kapukat dönget”, ugyanis – mint mondta – már több mint 15 rászoruló család kapott ilyen támogatást, amelyre a Közparknál kell jelentkezni. Azt is hozzátette, hogy a kivágottak pótlására több száz fiatal fát ültetnek Wekerletelepen.
(13 kép)
       

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |