Wekerlei Napok: háromszoros ünnep volt

2011.09.12.

Az idei huszadik Wekerlei Napokon fennállásának 100., újjáalakulásának negyedszázados évfordulóját is ünnepelte a rendező Wekerlei Társaskör Egyesület. Péntektől vasárnapig kulturális programok és sportesemények várták a kispestieket Wekerletelepen. Több száz helyi önkéntes dolgozott azon, hogy mindenki jól érezze magát, és megtalálja a neki tetsző programot.

Emléktábla-avatóval kezdődött péntek délután a XX. Wekerlei Napok rendezvénysorozata a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) Kós Károly téri székhelyén. A 100 éve létrejött Kispest-Munkástelep Lakóinak Társasköre éppen 25 éve éledt újjá a lokálpatrióta Dr. Kóczán László kezdeményezésére és kitartó munkájának eredményeként. A rövid ünnepi műsorban Szabó Kornél, a Karinthy gimnázium diákja Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét mondta el, Fekete Krisztina, a Kós iskola pedagógusa kalotaszegi dalokat énekelt. Dr. Kóczán László emléktábláját özvegye és Nagy Tamás a WTE elnöke leplezte le. Az eseményen Dr. Boros Péter volt miniszterelnök, Dr. Tarnai Richárd országgyűlési képviselő és Gajda Péter polgármester is részt vett. Ezt követően a jelenlevők Wekerle Sándor első magyarországi köztéri szobrát koszorúzták meg a Kós Károly téren.

A folytatásban hárman vehettek át Wekerléért-díjat a társaskörben végzett kiemelkedő munkájukért. Idén Dr. Balogh Pál, Romhányi András és Lechner Gábor érdemelte ki az elismerést. A civil szervezetnek nyújtott kiemelkedő támogatásért Stréhliné Koller Katalin és Stréhli József Wekerléért Tulipán-díjat kapott. A Wekerlei Napok hivatalos megnyitása idén a helyiek által összegyűjtött, a wekerleiek életét, élményeit bemutató fotókból és dokumentumokból rendezett tárlat megnyitásával esett egybe. Gajda Péter polgármester közösségformáló erőnek nevezte a rendezvényt, és megvalósult wekerlei álmokról mesélt megnyitóbeszédében. Említette Wekerle Sándor szobrát, a centenáriumi ünnepségsorozatot, a Zrumeczky-kapu, majd a Kós tér, a katolikus templom, a kultúrház és a piac felújítását, valamint a kisebb terek megszépítését, illetve a Nagykőrösi út zajvédelmének megoldását. A tervekről szólva az Erkel iskola tornaterméről és a Zoltán utcai sporttelep rendbetételéről beszélt.

A nyitónap programja különleges zenei csemegével folytatódott: este a Munkás Szent József katolikus templomban Laborczi Erzsébet (orgona), Vajda András (cimbalom) és Németh Tamás (tárogató) adott hangversenyt.
(22 kép)
      
A szombat sportprogramokkal indult, a versenyek szervezését, lebonyolítását a Kispest SE végezte. A gyerekek teniszmérkőzései és a futsalmeccsek már pénteken megkezdődtek, szombaton kiegészült a paletta az óvodások akadályversenyével, ovis futsallal, felnőtt focival, pingponggal, tenisszel, parkröplabdával és kerékpár krosszal (vasárnap tovább bővült a kör: indult a futás, a sakk, a go, a darts, a petanque, valamint a bridzs is).

A délután legnagyobb slágere a Flydogs Hungary csapatának (www. flydogs.hu) kutyás frizbibemutatója volt. Bizonyára nem egyhamar felejtik el a gyerekek azokat a kunsztokat, amiket a gazdák és ügyes kutyusaik bemutattak Nagy Éva tréner vezetésével. Nagy sikert aratott a Pódium Színház interaktív meséje is. Az esti hangulatról a Crazy Cat & The Blue Moons zenekar gondoskodott. A szombati program tábortűz gyújtásával, majd az évfordulókat jelképező 100 világító léggömb (25 más színű) felengedésével és utcabállal ért véget.
(15 kép)
      
A vasárnapi programok alatt teljes kapacitással működött a Szolidaritás tere a Kós Károly téren. A Nevelési Tanácsadó és a Móra EGYMI tanácsadással és fejlesztő játékokkal, a fogyatékkal élő embereket tömörítő szervezetek kézműves foglalkozásokkal várták a közönséget, és játékos formában vitték közel az emberekhez a hátrányos helyzetűek életével kapcsolatos problémákat. Bemutatkoztak a családi napközik, és – mint már megszokott – volt egészségügyi prevenció is. A WTE Zöld Hajtás Klubja és Építész Klubja tanácsadást, az önkormányzat közterületi fogadóórát tartott.

A délelőtt közös néptánctanulással indult a Fakutya Együttessel, majd capoeira-bemutató, a Pódium Színház, a Botafogo Táncegyüttes, illetve madrigálokkal a Wekerletelepi Szent József Kórus következett. A délutánt kispesti táncegyüttesek produkciói színesítették, a táncosok után előbb a Budapest Acoustic Band lépett színpadra, majd Magyarország első Pink Floyd tribute zenekarát, a Keep Floydingot élvezhette a közönség. Este az egyik tévés tehetségkutató felfedezettje, Bartók Eszter adott koncertet. A Wekerlei Napokat vetítés zárta: A király beszéde című filmet láthatták az érdeklődők. A tűzijátékot most először váltotta fel mozi: a szabadtéri filmvetítést szeretné hagyománnyá tenni a WTE.
(30 kép)
      

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |