Zöld utat kapott az Europark bővítése

2003.06.13.

Tegnapi ülésén az Europark bővítése mellett voksolt a képviselő-testület. A területre vonatkozó új szabályozási tervben növelni fogják a beépítettség mértékét. A változtatásért cserébe az Ady Endre út rendezését szeretné elérni az önkormányzat. A bevásárlóközpont és az Üllői út közötti rész átalakítása további parkolóhelyeket, üzleteket és zöldfelületeket eredményez, és várhatóan 2005-ben fejeződik be.

A képviselők támogatták az Europark fejlesztésre vonatkozó elképzeléseit. A bővítésnek eddig határt szabott az érvényes, ám az év végén hatályát vesztő részletes rendezési terv, amely 55 százalékban határozta meg a terület beépíthetőségét. Az új szabályozás a beépítettség mértékét 75 százalékra növeli és nemcsak az Europark területére, hanem egészen a Corvin körútig húzódó kerületrészre vonatkozik majd. A változtatás elfogadásával párhuzamosan a testület kikötötte: az Önkormányzat kezdeményezzen tárgyalásokat az Europark vezetőségével, a nagyobb beépítés ellentételezéséről. A testületi ülésen egyelőre az Ady Endre út rendezésének ötlete vetődött fel kompenzációként.

Az Europark tervei szerint az Üllői úttal párhuzamos részen, a mostani parkoló helyén mintegy 20000 négyzetméterrel gyarapodna az épületkomplexum. Ötszáz parkolót, újabb üzleteket alakítanának ki, ezen kívül az Europark bejárata melletti kis háromszögben födémet emelnének a parkolóhelyek fölé, melyen intenzív zöldfelületet alakítanának ki. Parkoló épülne az épület zárófödémén is, melynek megmaradói részére szintén zöldfelületet terveznek. Az arculatváltozás a meglévő létesítményt is érinti: a főbejárat előtti részre városképbe jobban illeszkedő félköríves építményt kerül, az épület burkolata megvilágított üvegfelület lesz. A munkák várhatóan 2005 végére készülnek el.

A városrészben már eddig is több jelentős infrastrukturális fejlesztést eredményező beruházás történt: az Europarkon kívül OBI áruház, benzinkút, Penny-Market, az Ady Endre út 28-30. szám alatt pedig iroda- és szolgáltatóház épült.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |