Már uniós polgárként szavazunk
Archív



Az elmúlt hetek és hónapok ugyan az Európai Parlamenti választások jegyében teltek és telnek hazánkban, azonban még sokan lehetnek olyanok, akik választási kérdésekben nem rendelkeznek megfelelő információkkal. Az alábbi tájékoztatóban a választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismerhetik meg.

Bizonyára azt már mindenki tudja, hogy június 13-án reggel 6 órakor nyitnak a szavazóhelyiségek, melyekben 19 óráig lehet voksolni . 2004. április 16-ig minden választópolgárnak meg kellett kapnia az értesítőt az ajánlószelvénnyel (közismertebb nevén kopogtató cédulával) együtt, a névjegyzékbe történő felvételéről. Amennyiben ez nem történt meg, vagy adataiban eltérést esetleg hibát észlelt, hivatalunk okmányirodáján lehet kérni ennek pótlását vagy javítását.

A politikai pártok - a választáson csak bejegyzett politikai pártok indulhatnak - május 14-én 16 óráig adhatják le összegyűjtött ajánlószelvényeiket , ezt követően az nem gyűjthető.
Nem gyűjthető ajánlószelvény:
- munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben,
- a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban levő személytől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben,
- tömegközlekedési eszközön,
- állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében.

Ha Ön elrontotta ajánlószelvényét , azt az említett határidőig az okmányirodán egy alkalommal kicserélik, a rontott szelvényt megsemmisítik.

Egy-egy politikai párt akkor állíthat listát , ha legalább 20 ezer érvényes ajánlószelvényt összegyűjtött. Ezek a pártok kerülnek fel a szavazólapokra, ahol a párt neve alatt a "beikszelendő" "O" jel lesz és ez alatt 24 név fog szerepelni. Mindenki csak egy listára szavazhat, egyébként szavazata érvénytelen.

Természetesen nem kötelező csak a lakóhelyen szavazni, és ezen a szavazáson már külföldön is voksolhatunk a magyar külképviseleteken. Ennek feltétele, hogy igazolást kérjenek okmányirodánkon személyesen , vagy meghatalmazott útján 2004. június 11-én 16 óráig. Ajánlott levélben úgy kérhetnek, hogy a levél 2004. június 8-ig megérkezzen a polgármesteri hivatal választási irodájához (okmányiroda). Ekkor a választópolgárt töröljük a névjegyzékből, és az általa megválasztott helyen szavazhat. Az is újdonság, hogy uniós választópolgár is szavazhat Magyarországon, sőt április 30-ig kérhette névjegyzékbe való felvételét is.

Az unió valamennyi országában június második felében lesznek a választások, de nem egy időben. A választás eredményét csak akkor lehet közölni, ha a szavazás az EU valamennyi tagállamában befejeződött . Ez valószínűsíthetően június 13-án 22 óra után válik lehetségessé. Ekkor ismerhetjük meg a 732 EU parlamenti képviselő nevét és az őt delegáló pártok, akikből hazánkat 24-en fogják képviselni az elkövetkezendő 5 évben.
A megjelent választópolgárok számától nem függ a választás érvényessége vagy eredményessége, mert ez egyfordulós . A magyar törvények értelmében a mandátumhoz jutási küszöb 5 % , a mandátum-számítás pedig az úgynevezett D'Hondt módszerrel történik.

Tisztelt Választópolgár!
A Helyi Választási Irodán belül megalakult a választási információs szolgálat.

Kérem, hogy kérdéseikkel a mellékelt táblázatban szereplő telefonszámokon vagy interneten keressenek bennünket! Várjuk kérdéseiket és várjuk Önöket a szavazóurnáknál!

Dr. Istvánfi Sándor jegyző
a Helyi Választási Iroda vezetője

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |