Kispest, 2003. április 12.
Készült a www.valasztas.hu anyagainak felhasználásával
A népszavazás előzetes végeredménye

Kispesti végeredmény

A megjelentek számának alakulása országosan


 
 
Igen Európára
Nemzeti összefogással, közös akarattal

Mi döntünk a jövőnkről: Az Európai Unióban minden nemzet részt vesz az Unió egészét érintő döntésekben. A csatlakozást követően beleszólhatunk a döntések meghozatalába. 
Kulturális önállóság: Az Unión belül minden nemzet megőrzi kultúráját, sajátos jellegét. Az Európai Unió egyik legfőbb értékének tekinti a sokszínűséget. Ezért jelentős támogatásra számíthatunk, hogy a globalizálódó világban is megőrizzük nemzeti jellegünket. 
Határok nélkül: Az Európai Unióban konfliktusok nélkül élhetnek együtt a korábban határokkal szétszabdalt
népek. 
Növekvő bérek, nyugdíjak: Az Európai Unióban a bérek és a nyugdíjak jóval magasabbak, mint Magyarországon. A
csatlakozásunk után a reálbérek továbbra is gyorsan fognak növekedni, a nyugdíjak pedig követni fogják a bérek emelkedését. 
Szabad munkavállalás, növekvő foglalkoztatás: A csatlakozást követően – bizonyos átmeneti időszak után – mi is az ottani állampolgárokkal azonos feltételekkel pályázhatunk a külföldi állásokra. 
Rajtunk múlik: Uniós tagságunk a jövőnk záloga. Az eredmény rajtunk – tehetségünkön, szorgalmunkon, eljesítményünkön - múlik. 

A jövőnkről „ügydöntünk” április 12-én
Kedves Kispestiek! 

Az elmúlt hetek, hónapok egyik legfontosabb politikai és köznapi beszédtémája hazánk csatlakozásának lehetősége az Európai Unióhoz. 
Talán senki nincs kishazánkban, aki ne foglalkozna azzal, ha belépünk jobban élünk-e, emelkedik, vagy csökken az életszínvonal, lehet-e mákostésztát enni, otthon disznót vágni és kell-e norvégül tudni a Talpra magyart. Kérdések százai, ezrei merülnek fel. Az országos és helyi médiák, politikusok, politológusok, „kis” és „nagy” vezetők, „egyszerű emberek” nyilatkoznak pro esetleg kontra. Napi információt kapunk TV-n, rádión, újságon keresztül. Lehet érdeklődni a 181-es telefonszámon. 

Én mint jegyző szeretném Önöket tájékoztatni, a választás technikai lebonyolításának kérdéseiről, amiről viszonylag kevés szó esik. Ez talán kevésbé olvasmányos, de betartása, megismerése alapvető követelménye a sikeres népszavazásnak. 

Az országgyűlés 2002. decemberében módosította az alkotmányt a LXI. törvénnyel. 
Ennek 79.§-a kimondja: „Ügydöntő” országos népszavazást kell tartani a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásról.
E népszavazás időpontja: 2003. április 12. 
A népszavazásra bocsátandó kérdés: 
„Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?” 

A népszavazás tehát ÜGYDÖNTŐ, azaz ha eredményes akkor annak végrehajtása kötelező az országgyűlésre. 

Most nézzük milyen határidők és feladataink vannak: 

- Polgármesteri Hivatalunkban a választók nyilvántartását (névjegyzéket) 2003. március 25-től április 1-jéig közszemlére tesszük az okmányirodán. 
- Önök a választók a névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítőt 2003. március 20. és 27. között kapják meg, amit a postával kötött szerződés alapján küldünk ki. 
- Amennyiben valaki a névjegyzékből kimaradt (nem kapott értesítőt) az okmányirodán március 25-től április 1-jéig kifogást nyújthat be. 
- Szavazni igazolással is lehet. Ezt személyesen vagy meghatalmazott útján 2003. április 10-én 16.00 óráig lehet kérni, ajánlott levélben pedig úgy, hogy az legkésőbb április 7-ig megérkezzen polgármesteri hivatalunkba. 
 Igazolást legkésőbb április 10-én 16.00 óráig lehet kiadni. 
- Munkatársaimmal szervezzük a szavazatszámláló bizottságokat és már előre köszönetemet fejezem ki azok számára, akik ezt a nehéz munkát vállalják. 
- A népszavazási kampány 2003. április 10-én 24 óráig tart, kampányt folytatni április 11-én 0.00 órától április 12-én 21.00 óráig tilos. 
- A népszavazás napján az adott szavazókörbe mindenki vigye magával személye azonosítására alkalmas okmányát. Személyi okmány hiányában szavazni nem tudnak. 
- A szavazás napján reggel 6.00 órakor nyit mind a 61 szavazóhelyiségünk, amelyek 21.00 óráig fogadják a választókat. 
- A Helyi Választási Irodán belül megalakult a népszavazási információs szolgálat: 
 
dr. Istvánfi Sándor a HVI vezetője  3474-529       jegyzo@kispest.hu
dr. Kiss Anna HVI vezető helyettese  3474-530      aljegyzo@kispest.hu
Sebestyén Andrea HVI tag, szervezés 3474-567
Holicska Sándorné HVI tag, szervezés 3474-577
Kaposi György HVI tag, szervezés 3474-506      gyuri@kispest.hu
Póti Tímea HVB titkár, VÜR 3474-530
Réti Gábor HVI tag, informatika 3474-556      informatika@kispest.hu
Füredi Péter HVI tag, informatika 3474-598      informatika@kispest.hu
Miklós Krisztina HVI tag, névjegyzék 3474-545
Pánczél Ilona HVI tag, névjegyzék 3474-545
Györke Lászlóné HVI tag, pénzügyi kérdések 3474-543
 Kérem, kérdéseikkel a fenti telefonszámon vagy az interneten keressenek bennünket. Ha valamely kérdésre nem tudunk közvetlen válaszolni azonnal továbbítjuk az arra illetékesekhez. 

Végezetül azt kérem munkatársaim nevében is, hogy 2003. április 12-én vegyenek részt az országos népszavazáson – minden szavazat számít –, mert most a jövőnkről döntünk, akár igennek, akár nemmel voksol bárki. 

Április 12-én egész Európa ránk figyel! 

Várjuk kérdéseiket és várjuk Önöket a szavazóurnáknál. 
 
Dr. Istvánfi Sándor
jegyző
HVI vezető

 

Igen Európára - Kispest újság, március
A jövőnkről "ügydöntünk" április 12-én - Kispest újság, március