2006 évi választás Kispesten

 

Kispesten IP telefonok segítették a választás sikeres lebonyolítását

 

A parlamenti választások távközlési feladatait a legkorszerűbb eszközök segítették. A Kispesti Választási Iroda és az EMKTV megállapodása alapján IP telefonok használatával oldottuk meg a 2006 évi választási feladatok gyors és pontos teljesítését.

 

A Kispesti Önkormányzat 2002-2005 között nagyszabású fejlesztési program keretében minden kerületi közintézmény számára biztosította a nagysebességű internet hozzáférési lehetőséget.  Az intézményekhez kiépített kábelhálózat lehetővé teszi, hogy egymás között akár 2 mbit/sec sebességgel cseréljenek elektronikus adatokat.

 

Az adatforgalom szempontjából persze lényegtelen, hogy azok mondjuk számítógépes adatbázisok adatait, képeket vagy éppen digitális adatcsomagokká tömörített emberi hangokat hoznak-visznek. Az IP telefonok pont ezt a lehetőséget használják ki: a kommunikációt a kiépített internet hálózaton keresztül, kvázi ingyen bonyolítják le, vagyis az intézményeknek egy fillérrel sem kell többet fizetniük a szokásos kiadásaiknál, ha az internet hálózatukat telefonálásra is használják. Sőt, ha telefonforgalmukat részben, vagy teljesen átterelik az IP telefonokra, jelentős megtakarításokat érhetnek el a telefonköltségük csökkentésével, mivel itt egymás közti percdíj már nincs.

 

A vasárnapi választás fényes sikerrel tesztelte ezt a lehetőséget: Minden szavazókör olyan helyszínen lett kialakítva, amelyet érintett a fejlesztési program, így az IP telefonok csatlakoztatása csak elhatározás kérdése volt csupán. (Ez nem is volt nehéz, hiszen a teljes kerületet átfogta a fejlesztési program). A kiépítettség lehetővé tette, hogy a telefonvonalak számát az igényeknek megfelelően szinte korlátlanul kibővítsük. Ráadásul mindezt kommunikációs plusz költségek nélkül…

 

Az Informatikai csoport örömmel vette tudomásul, hogy a számítástechnikai fejlesztések ezen a hétvégén újra segíteni tudták a Hivatal munkáját, és a fejlesztések eredménye egész Kispestet, Kispest lakosságának gyors tájékoztatását és ezáltal a magyar demokratikus rendszert segítette.