Az elvarázsolt lengyel vitézek, avagy Krakkó galambjai...

2005.03.21.


Hogy hívják a krakkói galambokat? Hány krakkói műemlék a világörökség része? Ki volt az első lengyel király? Ki kapott irodalmi Nobel-díjat Lengyelországban? Asia milyen név becézése? Melyik futballcsapat nyerte a legutóbbi lengyel bajnokságot? Ezekre és még sok kérdésre kaptak választ mindazok, akik március 19-én szombaton délután ellátogattak a kispesti Üllői úti könyvtárba. És annak ellenére, hogy ez a szombat munkanap volt, bizony 5 órakor már többeknek csak állóhely jutott. Jöttek családok gyerekekkel, magányosok és házaspárok, barátok, ismerősök és ismeretlenek, magyarok és lengyelek, és a nemzetközi hallgatóságot az afrikai Guineából érkezett fiatalember színesítette.

A Kispesti Lengyel Kisebbségi Önkormányzat vezetőjét, Molnár Ferencet két évvel ezelőtt kerestük meg először, amikor elhatároztuk, hogy meghívjuk a kerületi kisebbségeket könyvtárunkba, hogy népszerűsítsük kultúrájukat, közelebbről megismerjük irodalmukat, művészetüket, találkozzunk más anyanyelvű, de Magyarországon élő emberekkel. Kimondatlanul is az volt a célunk, hogy összehasonlítsuk a magyar népi kultúrát a körülöttünk és velünk élő más kultúrákkal. Azóta ez már a harmadik alkalom, mikor lengyeleket látunk vendégül, és nem utoljára, hisz április 9-én a mostani est folytatásaként a lengyel-magyar közös történelem lesz a téma. Joggal merül fel a kérdés mi újat hallhatunk így már a harmadik alkalommal. Nos örömmel mondhatom, hogy még a harmincadik estnek is lenne új témája, hisz minden találkozáskor csak egy csipetnyit ismerünk meg a lengyelek életéből, művészetéből, történelméből.

Zsille Gábor költő, műfordító - több évet töltött Lengyelországban -, aki ismeri és szereti a lengyel irodalmat, kultúrát, a lengyel embereket, ezt a szép és színes országot, egy nagyon színvonalas, de egyben szórakoztató előadást tartott ezen a szombaton. Mesélt történelemről, a lengyel emberekről, felolvasott lengyel költők verseiből és előadásából még azt is megtudhattuk, hogy az irodalmi Nobel-díjas Wislawa Szymborska remek citromos vodkát tud készíteni. Képzeletben beültünk egy krakkói kávéházba - melyből csak az óvárosban több mint háromszáz van -, és jazz muzsikát hallgattunk, miközben kortyolgattuk a forró mézes sört. Megtudtuk, hogy a lengyel középiskolások között végzett felmérés - Ki a legnépszerűbb ember ma Lengyelországban? - eredménye a következő: II. János Pál, Wislawa Szymborska, Adam Malys síugró.


Zsille Gábor azonban nemcsak szórakoztatott bennünket, hanem próbára tette tudásunkat, ismereteinket. A 30 kérdésből álló kvízt többé kevésbé sikeresen oldottuk meg, s a legjobbak villámkérdésekre válaszolva mérték össze erejüket, ügyességüket, gyorsaságukat. Az első tíz helyezett könyvutalványt kapott, s néhány külön díjazott is akadt. A játék nagyon jó hangulatban zajlott, Gábor kérdései csak egy ízben váltottak ki parázs vitát, amikor a lecsó származása, eredete került szóba, vagyis, hogy régi lengyel étel-e? Azok, akik nem nyertek sem szomorkodhattak, hisz nagyon sok új ismeretet szereztünk és az izzasztó vetélkedő után mindenkinek jutott kóstoló a lengyel süteményekből, melyeket kedves lengyel barátunk Jadviga sütött.

Várjuk április 9-ét, várjuk a találkozást Kovács Istvánnal, aki Krakkói főkonzul volt, s Krakkó város díszpolgára, költő, író, műfordító egy személyben.

Akik most részesei voltak ennek a baráti, hangulatos estének biztos ott lesznek áprilisban is. Akiknek elfoglaltsága nem engedte, hogy eljöjjön, vagy nem szerzett tudomást mindeddig lengyel estjeinkről azokat is várjuk szeretettel április 9-én délután 5 órára a kispesti Üllői úti könyvtárba.

Köszönet még egyszer lengyel barátainknak, Zsille Gábornak, s mindazoknak akik hozzájárultak eddigi sikereinkhez.

Dobrova Zsuzsanna könyvtárvezető

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |