Gondozási központok akadálymentesítése

2010.08.16.

A hónap végére befejeződik a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat két gondozási központjának akadálymentesítése és felújítása. A munkálatokat két, összesen csaknem 30 millió forintos európai uniós pályázaton elnyert támogatásból finanszírozza az önkormányzat. Októbertől egy 40 millió forintos, ugyancsak uniós dotálású projekt keretében egy másik gondozási központot is korszerűsítenek.

A József Attila utcai Zöld Diófa (korábban V.) Gondozási Központban június végén, az Ady Endre úti Lila Akác (korábban III.) Gondozási Központban július elején indult a munka. Mindkét beruházás célja, hogy a szociális alapellátások valamennyi fogyatékossági csoport számára akadálymentesen elérhetővé váljanak. Az átalakítás eredményeként a gondozási központokban akadálymentes mellékhelyiségek, fürdők lesznek. A bejáratokhoz – a Zöld Diófában az udvari kijárathoz is – rámpákat építettek, a Lila Akácban a bejárati lépcső mögött felvonó is működik majd. Az épületek belső – a József utcai intézményben csak a gondozóház és az ebédlő – ajtóit kiszélesítették. A látássérültek nagyméretű feliratokkal, illetve Braille-írásos információs táblákkal találkozhatnak mindkét épületben. A hallássérültek számára a Zöld Diófa aulájában és a Lila Akác nagytermében indukciós hangerősítőt telepítettek.
Zöld Diófa Gondozási Központ<br />
Zöld Diófa Gondozási Központ
(10 kép)
     
A gondozási központok átalakítását Balázs Piroska intézményvezető kalauzolásával a szociális ágazatot felügyelő Vinczek György alpolgármester is megtekintette. Az alpolgármester a kispest.hu-nak elmondta, a felújítások az idős, de egészséges embereknek is segítséget nyújtanak, és könnyebbséget jelent számukra, hogy akadálymentes környezetben tölthetik idejüket. Vinczek György véleménye szerint indokolt lenne egy lift építése is a Zöld Diófa Gondozási Központba, amellyel az emeleti nyugdíjasház idős, nehezen közlekedő lakói is könnyen lejuthatnak majd a földszintre. Ennek megvalósítására ajánlatokat kér az önkormányzat.
Lila Akác Gondozási Központ<br />
Lila Akác Gondozási Központ
(5 kép)
     
Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy a többi három gondozási központ akadálymentesítését is tervezi az önkormányzat. Legelőbb, októberben a Corvin körúti Wekerlei Gondozási Központban kezdődik a munka több mint 40 millió forintos európai uniós támogatásból. A komplex beruházás a teljes akadálymentesítés és épületgépészeti rekonstrukció mellett a szolgáltatások bővítésére és az udvar felújítására is kiterjed. Lesznek kreatív foglalkozások, az udvaron fedett pihenőhelyet, bográcsozó-szalonnasütőt, 2-2 bio-hobbikertet és komposztálót alakítanak ki, valamint négy kültéri tornaszert is felszerelnek a mozgásterápiás foglalkozásokhoz.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |