Lépésről lépésre: újabb állomáshoz ért a program

2010.06.30.

Megújult a Kispest Biztonságáért Közösségi Jóléti Egyesület (KIJE) Csokonai utcai székhelye a Lépésről lépésre program keretében, a helyiségeket kedd délután adták át. Az uniós támogatású program 56, a dél-pesti régióban élő, tartósan munkanélküli, munkatapasztalattal nem rendelkező, pszichiátriai beteg, megváltozott munkaképességű ember számára jelent esélyt.

Az önkormányzat 2009-ben nyújtott be pályázatot a Társadalmi Megújulás Operatív Program Lépésről lépésre című felhívásra, hogy támogató szolgáltatásokkal, képzésekkel, tréningekkel segítse a dél-pesti régióban élő, a munkaerőpiacról kiszorult embereket beilleszkedni a munka világába. Konzorciumi tagként csatlakozott a pályázathoz a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ, valamint a KIJE. A projekt 45 millió forint európai uniós támogatást kapott. A szakmai munka, a tréningek és foglalkozások 2010 elején kezdődtek: a program 56, a dél-pesti régióban élő, tartósan munkanélküli, munkatapasztalattal nem rendelkező, pszichiátriai beteg, megváltozott munkaképességű ember számára jelent esélyt. Személyre szabott komplex szolgáltatást kapnak, amelyek képessé teszik őket az önálló életvitelre és arra, hogy belépjenek a munkaerőpiacra.

A KIJE székhelyének felújítását és akadálymentesítését is a program keretében végezték el, a munka mintegy 4 millió forintba került. A munka során az érintett helyiségekben kicserélték a padló- és falburkolatot, festettek és mázoltak, valamint akadálymentes bejáratot és mosdót alakítottak ki.

A keddi ünnepélyes átadón a polgármester elmondta, 2006-os programjában célként jelölte meg a nehéz helyzetben lévők segítését és azt, hogy a kerület fejlesztése érdekében minél több külső forrást kell Kispestre hozni. A Lépésről lépésre programban mindkét cél megvalósul – jelentette ki Gajda Péter, hangsúlyozva, hogy a program megvalósítása jó példája annak, ahogy az önkormányzat, egy intézmény és egy civil szervezet összefog egy nemes cél érdekében.

Szujkó Szilvia, a KIJE vezetője arról beszélt, hogy a 2004-ben alakult egyesület 6 év alatt eljutott oda, hogy más civil szervezeteket segít abban, hogy azok is sikerrel szerepelhessenek uniós pályázatokon. Hozzátette, egy most futó programjuk nemcsak kerületi, hanem dél-pesti egyesületeket is oktat. Elmondta azt is, hogy a Lépésről lépésre a második olyan nagy rászorulókat érintő projekt amiben a KIJE részt vesz.

Vighné Vincze Erzsébet, a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ igazgatója, egyben a program szakmai vezetője arról számolt be a kispest.hu-nak, hogy a félúton járó (december 31-én záruló) program sikeres, amit vállaltak, maximálisan teljesítették, hiszen az eredeti ötven helyett 56, a munkaerőpiacról tartósan kiszorult dél-pesti embert vontak be , azzal a céllal, hogy képesek legyenek munkahelyet keresni maguknak. Hozzátette, hárman OKJ-s képzést szereztek, egyikőjük pedig már el is helyezkedett.

Az átadó végén bemutatkozott a program keretein belül alakult Country Club, a Tárt Kapu Színház drámastúdiója pedig Évszakok címmel adott elő egy etűdöt.
(15 kép)
     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |