Márton-napi látogatás az időseknél

2004.11.15.


A Kispesti Waldorf Óvoda Általános Iskola Alapfokú Művészetoktatási Iskola és Gimnázium 9. osztálya Márton ünnepét, november 11-én a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában töltötte. Iskolánkban a Márton ünnep az év egyik legszebb ünnepe. A gimnazisták ilyenkor egy szociális intézménybe látogatnak el, ahol szolgálatot tehetnek másoknak. Márton püspök életútját, cselekedeteit felelevenítve, szeretetet adva, lámpásokkal érkeznek a fiatalok az intézménybe.
Ebben az évben az idősek otthonában nagy szeretettel fogadtak minket. A társalgó érdeklődő, lelkesen várakozó idősekkel telt meg. A diákok furulya és hegedűszóval mesélték el Márton tetteit, őszi versekkel, dalokkal okoztak örömet. Az ágyban fekvő betegekhez is eljutott a zene, szobájukba vitték a fiatalok életigenlő fényüket. Nagyon érdekes találkozás volt ez, a tizenöt évesek áhítatos tisztelettel viselkedtek az idősekkel, sokuknak a beteges, idős ember közelsége ismeretlen, a család távol él a nagyszülőktől, dédszülőktől, esetenként ők már nincsenek közöttünk. Ezért nem nagyon ismernek ilyen korú embereket. A gimnazisták számára nagyon fontos, hogy találkozzanak más generáció tagjaival. Az együttműködés, a szeretetteljes együttlét biztonságot ad nekik, olyan tapasztalatokra tesznek szert, amelynek megszerzésére tanórai körülmények között nincsen módjuk.
Az idősek örömmel vettek részt a találkozásban. Beszélgettek a diákokkal, remélik, hogy máskor is meglátogatják őket. A lakók életében minden látogatás öröm. Mivel alig-alig tudnak - egészségi állapotuk miatt - kijárni az intézményből, az új arcok, beszélgetések igen fontosak a számukra.
Szeretnénk Adventkor újból meglátogatni az otthon lakóit, egy hosszú kapcsolat kezdetén állunk. Örömmel tölt el, hogy nem egyszeri találkozásról volt szó, hanem a továbbiakban a két intézmény együttműködése folyamatos lehet. Ezt a szép estét az otthon munkatársai tették lehetővé, akik nagy szeretettel és bizalommal támogattak minket.

Fogarassy Borbála és a 9. osztály

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |