Ta pedjá tu Pirea - A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kispesti könyvtárának Görög Estje

2004.10.17.


Az idei Nemzetközi Gyerekkönyvnap "házigazdája", a Nyári Olimpia megrendezője - Görögország volt. Ezek után nem csoda, hogy a "Kisebbségi Estek" a könyvtárban sorozatunk vendégei október 16-án szombaton a görögök voltak.
Az elmúlt hetek a szervezésről, készülődésről szóltak. Az Országos Görög Önkormányzat Könyvtárából - csak megjegyzem, volt "szabóervines" kolléga a könyvtáros - csodálatos albumokat, plakátokat, képeket, térképet kaptunk kölcsön. Gyártottunk dór oszlopokat, timpanonos bejáratot hullámpapírból, s görög csigamintával díszítettük a kölcsönző pultot, a polcokat és a ruhatárat.
Bár az időjárás esősre fordult, hat órára mégis zsúfolásig megtelt a könyvtár. Jöttek gyerekek és felnőttek, családok, nagyszülők unokákkal és sok-sok fiatal.
...és felcsendült az első igazi görög melódia, s már láttuk is a hófehér kék tetejű házakat, éreztük a forró napsütést, s hallottuk a tenger hullámzását. Megérkeztünk.
Zianosz Thanasszisz kalandozott velünk a görög történelemben, Eugénia Sztrati a gyönyörű 10 éves kislány görögül mondott verset, s bár nem értettük, de elhitette velünk, hogy Görögországban vagyunk. Játékunk is arról szólt, hogy egy görög étteremben rendeljük meg vacsoránkat, s akiknek ez legjobban sikerült, ha nem is egy vacsorát, de igazi görög borocskát, fűszereket és édességet kaptak.
Mindenki izgatottan várta a Görög fejtörő játékunk eredményhirdetését. (Négy héten keresztül 10-10 kérdésre kellett válaszolni.) Sajnos görögországi utat nem kínálhattunk, de több szép és hasznos útikönyv jutott a legsikeresebbeknek.
Vadnay Tünde az angol természetbúvár Durrel Korfuját idézte meg, Szpírót, a mamát, s a kisfiú Geraldot. Láttuk és hallottuk Melina Mercuryt, s megtanultuk - görögül - a Pireus gyermekei c. dalt: Ta pedja tu Pirea.
A Helidonaki Tánceggyüttes tagjai szigeti táncokat hoztak, s tanítottak. ...s a Mydros játszott tovább.
A Kispesti Görög Kisebbség szuflakival, tzatzikivel kínálta a vendégeket, s nagy sikere volt az általunk készített görög ételeknek, édességeknek is.
...aztán énekeltünk, táncoltunk, s képzeletben Zorbával jártuk a szirtakit. Kedves görög barátaink visszavárunk benneteket! Köszönjük a Kispesti Önkormányzatnak, hogy lehetővé tette ezt a képzeletbeli görög utazást.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |